Sărbătoare 5 iunie 2023: Lunea Rusaliilor sau Lunea Sfântului Duh. Calendar ortodox

Autor: Bianca Vidoi

În a doua zi de Rusalii, credincioșii sărbătoresc Lunea Sfântului Duh

Sursa: Unsplash

Sărbătoare 5 iunie 2023. În a doua zi de Rusalii, credincioșii sărbătoresc Lunea Sfântului Duh, zi în care nu trebuie să ne certăm cu nimeni.

Sărbătoare 5 iunie 2023. După Rusalii, credincioșii prăznuiesc Sfânta Treime, mai exact pe Sfântul Duh și în calendarul creștin ortodox român este notată cu cruce roșie. 

Citește și: Lunea Sfantului Duh: Ce semnificație are această sărbătoare?

În a doua zi de Rusalii, credincioșii sărbătoresc Lunea Sfântului Duh

Rusaliile sunt sărbătorite la data de 4 iunie, iar după această mare sărbătoare, la data de 5 iunie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Duh.

Sfântul Duh este a treia persoana a Sfintei Treimi, lucru ce poate fi observat și în Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu". 

Deși în această zi se pomenește Sfântul Duh, în calendarul creștin ortodox este trecută celebrarea Sfinei Treimi, fiind notată cu o cruce roși, arătând importanța acestei sărbători.

Sfântă Treime este sărbătorită în prima Duminică după Rusalii, la catolici, în timp ce ceilalți credincioși sărbătoresc Lunea Sfântului Duh, așa cum era notată în Penticostar.

Această zi este foarte importantă pentru credincioși, motiv pentru care aceștia respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții. Este foarte important ca oamenii să nu se certe în această zi sfântă deoarece se crede că persoanele certate vor avea parte de necazuri.

Nu este bine nici să ne spălăm sau să înotăm în ziua de luni deoarece zânele apelor își continuă sărbătoarea și în Lunea Sfântului Duh.

Nu este recomandat să mergem în locuri aflate la înălțime, să ne urcăm în pomi sau să plecăm foarte departe de casă deoarece se crede că Rusaliile îi pedepsesc pe cei care fac rele și care nu respectă zilele de sărbătoare. Locurile pustii, aflate în apropierea fântânilor sau a pădurilor trebuie să fie evitate în Lunea Sfântului Duh deoarece spiritele rele sunt libere și acestea ne pot ademeni, astfel făcându-ne rău.

Citește și: Sărbătoare 3 iunie 2023: Ce sfânt e prăznuit în Sâmbăta Rusaliilor?

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciune de rostit în Lunea Sfântului Duh 

În această zi sfântă este recomandat ca credincioșii să rostească o rugăciune către Sfântul Duh care să îi ferească de necazuri, astfel încât să le meargă totul bine. 

“Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”

Citește și: Postul Sf. Petru și Pavel 2023: Pe ce dată are loc Lăsata Secului

Sursa: fanatik.ro

 

Taguri: