Sărbătoare 8 aprilie 2023: Ce nu este bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 ian 2024, 04:40

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită în fiecare an în Sâmbăta Floriilor, cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim

Sursa: ziarullumina.ro

Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoare pe 8 aprilie 2023. În Sâmbăta Floriilor, Biserica Ortodoxă face pomenirea minunii învierii lui Lazăr.

Sărbătoare 8 aprilie 2023. Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită în fiecare an în Sâmbăta Floriilor, cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor. Ce semnificație are această sărbătoare și ce nu este bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr? 

Citește și: Tradiții de Florii 2023: Cele mai frumoase obiceiuri pentru Duminica Floriilor

Când pică Sâmbăta lui Lazăr 2023 

Sâmbăta lui Lazăr 2023 este sărbătorită pe data de 8 aprilie, cu o zi înainte de Florii.  În această zi, Biserica comemorează învierea lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos, înfăptuită în Betania. 

Lazăr era fratele Martei şi al Mariei. Ei erau copiii fariseului Simon, în casa căruia a poposit de mai multe ori Mântuitorul.

Lazăr era prieten al lui Iisus Hristos. Despre boala și suferința lui Lazăr aflăm din imnurile din Triod: „Astăzi, trecând Hristos dincolo de Iordan, I s-a arătat boala lui Lazăr şi, ca un mai înainte cunoscător, a zis: Boala aceasta nu este spre moarte”. Şi imediat anunţă minunea învierii lui Lazăr: „Găteşte-te, Betanie, împodobeşte-ţi dumnezeieşte intrările tale, măreşte-ţi încăperile, că iată vine Stăpânul cu Apostolii, ca să învieze pe cela ce l-ai crescut”. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sâmbăta lui Lazăr. Semnificație

Mântuitorul ajunge în Betania după patru zile de la moartea lui Lazăr. Este întâmpinat de surorile lui Lazăr care Îi spun: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl înviezi, căci poţi!”

Sinaxarul din Triod continuă cu minunea învierii lui Lazăr: „Iisus a întrebat poporul: Unde l-aţi pus? Şi îndată toţi au pornit la mormânt. Când au ridicat piatra de pe mormânt, Maria a spus: Doamne, miroase, căci este de patru zile în groapă! La urmă, Iisus s-a rugat şi vărsând lacrimi a strigat cu voce mare: Lazăre, ieşi afară! Şi îndată a ieşit mortul; iar după ce a fost dezlegat, a plecat acasă”.

 „Înviind pe Lazăr, Mântuitorul arată cu fapta, ceea ce spusese Martei, că El este Învierea şi Viaţa şi Stăpânul Atotputernic al vieţii şi al morţii. Minunea este totodată o anticipare a Învierii Sale şi o întărire a ucenicilor pentru vremea de încercare care îi aşteaptă”, spune părintele Petroniu Tănase, citat de ziarullumina.ro.

Ce nu este bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr 2023 

În tradiția populară, Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută sub denumirea de Moșii de Florii și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi. În această zi se obișnuieșteca femeile să facă plăcinte pe care le dau apoi de pomană. 

 În sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ. Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

„Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbrăcate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, spun etnologii de la Muzeul Dunării de Jos, citați de adevărul.ro.