Sărbătoare 9 iulie 2023: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Este cruce neagră în calendarul ortodox

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 apr 2024, 00:25

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

 

Sursa: freepik.com

Sărbătoare 9 iulie 2023. Cruce neagră în calendarul ortodox pe data de 9 iulie, atunci când este prăznuit Sf Mc Pangratie.

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin pe data de 9 iulie, atunci când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe   Sfântul Mucenic Pangratie, sfânt care a lucrat cu zel la iluminarea creştină a oamenilor și care a fost ucis cu pietre de păgâni. Tot pe data de 9 iulie, românii ortodocși cinstesc și Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, una dintre cele mai vechi și frumoase icoane din țară, renumită ca făcătoare de minuni. 

Sărbătoare 9 iulie 

Pe data de 9 iulie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Pangratie, născut pe vreme când Mântuitorul Iisus Hristos trăia pe pământ, potrivit scrierilor creștine. 

Sf. Pangratie a lucrat cu zel la iluminarea creştină a oamenilor. Într-o singură lună el a construit o biserică unde-şi oficia sfintele slujbe. Numărul credincioşilor a crescut simţitor, aproape toţi din Taormina şi din oraşele învecinate devenind creştini. 

Sf. Pangratie şi-a păstorit turma timp de mai mulţi ani. În acest timp, păgânii complotau împotriva lui şi găsind un prilej potrivit de a-l ataca, aceştia l-au omorât cu pietre. Astfel, Sf. Pangratie a murit ca mucenic. Sfintele moaşte ale sfântului se află la Roma în biserica ce-i poartă numele, potrivit  calendar ortodox.ro.

Calendar ortodox 9 iulie. Cinstirea Icoanei Maicii Domnului

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este cinstită începând cu anul 2018, pe 9 iulie. Această zi de cinstire a fost trecută in calendarul ortodox  cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este una dintre cele mai vechi și frumoase icoane din țară, renumită ca făcătoare-de-minuni.

Istoria acestei icoane ne-a fost însemnată în scris de către starețul Neonil, in anul 1839.

Icoana de la Mănăstirea Neamț a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei, de către împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, în anul 1402. Icoana este minunată atât prin măiestria cu care a fost lucrată și pentru vechimea ei, cât și pentru faptul că este zugrăvită pe ambele fete, pe spatele ei fiind icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, scrie  creștinortodox.ro.

Ce reprezintă crucea neagră în calendar

Potrivit arhimandritului Petroniu Marin, sărbătorile cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. 

Din toate lucrările religioase și de pe site-uri de specialitate, reiese că nimeni nu este obligat să ţină o sărbătoare cu cruce neagră, asa cum există porunca pentru una cu cruce roșie, fiindcă

este o zi obișnuită.

„Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”, explică părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii „Sfântul Ilie”, din Huşi, citat de stiridinlume.ro.

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?