Sarbatoare 9 iulie: ce mare Sfant este in calendar

Autor: B.M.
Actualizat: 28 ian 2021, 17:10
Sfantul Pangratie

Sarbatoare 9 iulie: crestinii ortodocsi sarbatoresc un mare sfant in aceasta zi.

Sarbatoare 9 iulie: calendarul ortodox il praznuieste in aceasta zi pe Sfantul Pangratie. Tot pe 9 iulie se serbeaza Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt. Sarbatoarea este una importanta si este marcata cu cruce neagra in calendar. Nu se impune tinerea postului.

Sfantul Pangratie a fost facator de minuni si a murit martir, fiind ucis de unul din conducatorii Siciliei.

Citeste si: Dezlegare pentru nunta in post: cum se poate da dezlegare

Sarbatoare 9 iulie: cine a fost Sfantul Pangratie

Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia si a inceput sa se apropie de credinta crestina cand a mers la Ierusalim impreuna cu parintii lui, pentru a asculta invataturile lui Hristos. Atunci l-a cunoscut pe Sfantul Apostol Petru si a primit si Sfantul Botez.

Din acel moment Sfantul Pangratie a inceput sa propovaduiasca invataturile lui Hristos. A ajuns episcop al Tavromeniei, pozitie din care a inchis multe lacasuri in care erau cinstiti idolii. Momentul marcant al conducerii Sfantului Pangratie a fost cand a reusit sa isi salveze cetatea de armata pagana.

Sarbatoare 9 iulie: la acel moment, vazand ca oastea se apropie, Sfantul Pangratie a iesit purtand in maini Sfanta Cruce si ruganduse.

La scurt timp intunericul a cazut peste armata pagana iar ostasii au inceput sa se omoare intre ei. Sfantul Pangratie a murit la cativa ani distanta, fiind ucis de Montan, un conductor al Siciliei.

Citeste si: 5 cărți de religie pe care le poți dărui cuiva drag vara aceasta

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De cand se sarbatoreste icoana Maicii Domnului de la Neamt

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat in anul 2018 ca in fiecare an, in data de 9 iulie, sa fie cinstita Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt. Icoana este una dintre cele mai vechi din tara si dateaza din anul 1402.

Icoana este zugravita pe ambele fete: pe una dintre ele este Maica Domnului cu Pruncul, iar pe cealalta este pictat Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Icoana de la Manastirea Neamt este considerata a fi facatoare de minuni.

Sarbatoare 9 iulie: rugaciune catre Sfantul Pangratie

Iata o rugaciune scurta catre Sfantul Pangratie pe care sa o rostesti la vreme de incercare.

Stih: Sfinte Sfintite Mucenice Pangratie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Intarit fiind de Duhul ai gonit duhurile cele viclene; si cu pârghia rugaciunilor, ai surpat pâna la pamânt capistile idolilor, ridicând biserici, vrednicule de minuni.

Stih: Sfinte Sfintite Mucenice Pangratie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuvantul tau cel ascutit ai taiat spinii credintei celei rele si ai sadit dogmele cele de mântuire in sufletele care se indreapta cu adaosul bunatatilor, Sfinte Pangratie Cuvioase.
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh.

Dumnezeiescul Apostol Petru, aflându-te pe tine vas al Sfântului Duh, primitor de raze curate, te-a trimis catre apus, ca sa risipesti negura neintelegerii dreptei credinte, preacinstite. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Pe Norul cel cu totul Luminos si Nastrapa lui Dumnezeu cea cu totul de aur, pe cea mai Desfatata decât cerul si Scara cea inalta, Fecioara Neispitita de nunta, credinciosii te fericim".

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.