In fiecare an, in data de 9 mai, europenii sarbatoresc Ziua Europei. Momentul marcheaza de fapt declaratia de la 9 mai 1950, moment in care s-a stabilit un plan de colaborare economica intre Franta si Germania. A fost practic inceputul Uniunii Europene.
Ulterior, la 18 aprilie 1951 Benelux si Italia s-au alaturat acestei intelegeri, urmand ca in data de 25 martie 1957 sa fie semnat tratatul de la Roma.
Sarbatoare 9 mai: Ziua Europei
Alte tari au intrat in Comunitatea Economica Europeana: Irlanda, Marea Britanie si Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania si Portugalia (1986), Suedia, Austria si Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria si la 1 ianuarie 2007 Bulgaria si Romania.
Decizia serbarii Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai, a fost luata de Consiliul European de la Milano, din 1985.
"Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice…. Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie", este o parte din declaratia lui Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, care a stat la baza formarii Uniunii Europene.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Data de 9 mai are insa si o semnificatie aparte pentru romani.
Citeste si: Va fi recesiune in 2020! Avertismentul UE venit in criza provocata de coronavirus
Sarbatoare 9 mai: Ziua Independentei Romaniei
Data de 9 mai marcheaza si Ziua Independentei Romaniei. Proclamarea independentei statului roman de suzeranitatea otomana a avut loc in data de 9 mai 1877. Mihail Kogalniceanu anunta, la momentul respectiv, ca Romania este o natiune de sine statatoare.
"Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare", a spus la acea data Mihail Kogalniceanu in Parlament.
Sarbatoare 9 mai: Sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial
Data de 9 mai marcheaza si sfarsitul celui de- al doilea Razboi Mondial, moment in care Aliatii au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste.
Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietica, prin generalul-maior Ivan Susloparov si SUA, prin generalul Bedell Smith.
Ziua Victoriei, asa cum este supranumita sarbatoarea de 9 mai, marcheaza practic sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.