Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în această zi sfântă? Este cruce neagră în calendarul ortodox

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 dec 2023, 03:15

Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți joi, 9 martie 2023

Sursa: basilica.ro

Sărbătoare 9 martie 2023. Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți joi, 9 martie 2023 de Biserica Ortodoxă. E cruce neagră în calendarul creștin.

Sfinții 40 de Mucenici, sărbătoare 9 martie 2023. Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sunt sărbătoriți joi de Biserica Ortodoxă. Marcată  cu cruce neagră în calendarul ortodox, data de 9 martie 2023 este și o zi de pomenire a morților, cunoscută în popor ca ziua Moșilor de Primăvară 2023. Ce trebuie să facă românii ortodocși joi, 9 martie 2023 și ce rugăciune se rostește în ziua Sfinților 40 de Mucenici? 

„Pentru durerile Sfinților care pentru Tine au pătimit, fii milostiv, Doamne, și toate durerile noastre le vindecă, Iubito­rule de oameni, rugămu-ne ție!”

Citește și: Moșii de primăvară 2023: Ce trebuie să dai de pomană în această zi sfântă?

Sărbătoare 9 martie 2023. Sfinții 40 de Mucenici 

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
[Sursa: ziarullumina.ro]

Mucenicii 2023 sau sărbătoarea celor 40 de Mucenici  este o sărbătoare cu dată fixă care pică în fiecare an la data de 9 martie, potrivit  calendarului ortodox  . 

Cei 40 de mucenici din Sevastia  au fost un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu fulger) care a fost martirizat în anul 320 din cauza credinței creștine și este menționat în martirologiile tradiționale.

Ei au fost uciși de la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas din Turcia) din ordinul împăratului Licinius (308-324), care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului. 

Mineiul Bisericii Ortodoxe menționează următoarele nume ale celor Patruzeci de Mucenici:

Hesychius, Meliton, Heraclius, Smaragdus, Domnus, Eunoicus, Valens, Vivianus, Claudius, Priscus, Theodulus, Euthychius, John, Xantheas, Helianus, Sisinius, Cyrion, Angius, Aetius, Flavius, Acacius, Ecditius, Lysimachus, Alexander, Elias, Candidus, Theophilus, Dometian, Gaius, Gorgonius, Eutyches, Athanasius, Cyril, Sacerdon, Nicholas, Valaerius, Philoctimon, Severian, Chudion și Aglaius. 

Moșii de Primăvară, pomenirea morților pe 9 martie 2023 

Mucenici
[Sursa: Shutterstock]

Sărbătoarea creștină a  Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia  s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională romanească, Mucenicii sau Moșii de Primăvară. În credința populară, ziua mucenicilor încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Fiind și un prilej de pomenire a morților, pe data de 9 martie, atunci când sunt pomeniți cei 40 de Mucenici, creștinii fac colivă și mucenici cu nucă și miere pe care-i dau apoi de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Femeile fac mucenici, pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină. Se duc la biserică şi se împart săracilor. Tot acum se face şi un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an. Există şi datina ca, în această zi, fiecare să bea 40 de pahare cu vin, câte unul pentru fiecare din cei 40 de mucenici, ştiut fiind că numărul 40 se asociază morţilor. 

Citește și: Buna Vestire 2023: Cea mai importantă sărbătoare din luna martie! Pe ce dată pică și ce semnificația are pentru credincioși?

Sărbătoare calendar ortodox 9 martie 2023. Rugăciune 

Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta 

„Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!” 

Sursă: doxologia.ro