Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 20 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 20 noiembrie!
Calendar ortodox 20 noiembrie 2024
Sărbătoare 20 noiembrie. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul s-a născut în jurul anului 790, în cetatea Irinopolis, din regiunea Isauri. Acesta s-a născut într-o familie creștină, iar părinții săi, Serghie și Maria, l-au învățat încă de la o vârstă fragedă să îl iubească pe Dumnezeu. Părinții Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul erau oameni înstăriți, motiv pentru care acesta a primit toată susținerea de care avea nevoie pentru a avea o educație aleasă.
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul și-a arătat interesul pentru credință încă din copilărie, perioadă în care se ruga, citea Sfânta Scriptură și avea milă pentru toate persoanele din jurul lor. Cu toate acestea, părinții lui și-au dorit ca Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul să se căsătorească cu o tânără, propunere pe care sfântul a refuzat-o.
După refuzul căsătoriei, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul s-a retras în Munții Isauriei, acolo unde a avut onoarea de a îl cunoaște pe un fost episcop din Decapole.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Schimbare la toate magazinele din țară! Ce trebuie să știe gospodinele înainte să facă plăți cu cardul
Tatăl sfântului a decedat, iar mama acestuia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a afla unde este. Aceasta l-a încurajat pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul să se mute la mănăstirea unde era fratele său, fiind mai ușor să urmeze calea cea dreaptă împreună. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a ascultat-o pe mama sa, însă a descoperit că la acea mănăstire se aflau oameni ce trecuseră de partea iconoclaștilor.
Aflând aceste lucruri, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a decis să plece la o mănăstire la care era egumen un frate al mamei sale, unde a stat 14 ani. După o perioadă a decis să se retragă într-o peșteră din Munții Isauriei până în momentul în care cel de sus i-a spus să se întoarcă la semenii lui.
După nenumărate provocări peste care a trecut, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a primit darul vindecărilor, ce l-a ajutat să îi salveze pe semenii lui. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a fost diagnosticat cu ciroză hidrică, iar la data de 20 noiembrie a anului 842 s-a stins din viață, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 20 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, sărbătorit pe 20 noiembrie în calendarul creștin
O, Cuvioase Sfinte Grigorie, credem că încă în trup viețuind te-ai făcut lăcaș Sfintei Treimi, la Care acum mutat fiind, neîncetat te rogi împreună cu toți sfinții și cu Preacurata Maica lui Dumnezeu pentru întărirea Sfintelor Biserici, a patriarhilor, a împăraților, a domnilor, a supușilor, a preoților, a călugărilor și pentru sănătatea și mântuirea tuturor drept-credincioșilor creștini. Cu umilință cădem la racla cu sfintele tale moaște și le sărutăm cu dragoste, rugându-te: întărește și păzește acest sfânt lăcaș, pe care ți l-ai ales sălaș, această sfântă mănăstire care te are pe tine apărător întru sine, precum și toate orașele și satele și pe toți locuitorii din ele.
Nu trece cu vederea nici pe cei ce năzuiesc la sfintele tale moaște, care cu credință căzând se închină și le sărută, rugându-se a li se dărui sănătate și izbăvire de supărarea duhurilor necurate și de alte boli nenumărate, care dobândindu-și dorita izbăvire și sănătate, împreună cu noi lui Dumnezeu să-I înălțăm slavă, iar ție pentru datornica mulțumire îți aducem icoasele acestea, întru care mărim și lăudăm nevoințele tale, privegherile, posturile, rugăciunile, luptele cu diavolii, bătăile și toate ale tale fapte bune; pentru care toți zicem: Bucură-te, Preafericite Părinte, preaînțelepte Grigorie!