Sărbătoare cu cruce albastră în calendar ortodox la data de 7 decembrie 2024: Dacă folosim cuțitul vom avea parte de ghinion!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 dec 2024, 16:00

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 7 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 7 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 7 decembrie! Aduce vindecarea în viața creștinilor.

Calendar ortodox 7 decembrie 2024

Sărbătoare 7 decembrie. Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 decembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, iar părinții acesteia erau oameni modești, mama ei fiind creștină. Mama acesteia a învățat-o încă de la o vârstă fragedă dragostea față de Dumnezeu și de semenii ei și o ducea adesea la biserică. Sfânta Muceniță Filofteia a trecut la cele veșnice, iar tatăl Sfintei s-a căsătorit a doua oară cu o femeie ce nu o avea la inimă pe fată, fiind împotriva credinței ei.

Sfânta Muceniță Filofteia și-a amintit întotdeauna de lecțiile mamei sale legate de Dumnezeu și și-a dedicat viața scurtă Domnului, având mereu grijă de semenii ei, împărțind săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea pentru tatăl ei. Atunci când tatăl acesteia a aflat de ceea ce a făcut fata, a aruncat în ea cu toporul pe care îl avea la brâu și a lovit-o la picior, ceea ce i-a adus decesul. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Citește și: Cine a fost Sf. Filofteia și de ce este sărbătorită pe 7 decembrie?

După ce a scăpat de nervi și a realizat ceea ce a făcut, tatăl fetei a observat că nu se poate apropia de trupul neînsuflețit al fetei, moment în care a mers în cetate și le-a spus arhiepiscopului și conducătorilor cetății tot ce se întâmplase. Tatăl fetei a explicat cum trupul fiicei sale este acoperit de o strălucire cerească. 

Trupul neînsuflețit al Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș a putut fi ridicat doar când tatăl ei a spus numele Bisericii Domnești din Târgul Argeșului, acolo unde aveau să rămână moaștele acesteia, potrivit pravila.ro.

Pe parcursul acestei zile de sărbătoare este indicat să nu folosim cuțitul sau alte obiecte ascuțite, deoarece vom atrage ghinionul în viața noastră în anul ce urmează, potrivit antena3.ro.

Sărbătoare 7 decembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, sărbătorită pe 7 decembrie în calendarul creștin

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filofteia, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți.

Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filofteia, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filofteia. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Că Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.