Biserica Ortodoxa praznuieste in fiecare an la data de 30 iunie, doua sarbatori crestine de mare importanta, marcate in calendarul ortodox cu cruce neagra: pomenirea Sfantului ierarh Ghelasie de la Ramet si Soborul celor 12 Apostoli, chiar a doua zi dupa marele praznic al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Anul acesta cele doua praznice au picat intr-o zi de miercuri, astfel credinciosii ortodocsi beneficiaza de dezlegare la peste si pot inchina rugaciuni cu evlavie catre Sfantul Ghelasie si catre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos.
Sarbatoare 30 iunie 2021: Cine a fost Sfantul Ghelasie de la Ramet
Sfantul Ghelasie de la Ramet a trait in secolul al XIV-lea, ducand o viata in sihastrie pe valea paraului Ramet din Muntii Apuseni si ulterior a ajuns egumen la Manastirea Ramet din judetul Alba. Se spune ca Sfantul Ghelasie de la Ramet avea 12 ucenici cu care se ruga, postea si oficia sfintele slujbe.
Sfantul Ghelasie a fost considerat atat parintele sihastrilor din Muntii Apuseni, cat si al taranilor din Tara Motilor.
Acesta a fost renumit pentru harul sau de a vindeca boli grave si a indeparta duhurile necurate din oamenii posedati. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Ghelasie a fost ingropat in curtea Manastirii Ramet si ulterior sfintele sale moaste au fost adapostite in interiorul manastirii.
In anul 1992 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis canonizarea oficiala a Sfantului Ghelasie si trecerea sa in calendarul ortodox, la data de 30 iunie.Rugaciune inchinata astazi, 30 iunie, catre Sfantul Ghelasie
Astazi, 30 iunie 2021, crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet si pot inchina rugaciuni staruitoare pentru sanatate si vindecare de boli grave.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
"Catre tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, inaltandu-ne gandurile, cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta din inaltimea plina de slava a cerului si te milostiveste de suferintele, durerile, patimile, necazurile, amaraciunile si stramtorarile noastre. Si roaga pe Stapanul si Dumnezeul nostru cel ceresc, sa ne ierte pacatele pe care, cu stiinta si cu nestiinta, le savarsim neincetat, ca si pentru putina noastra dragoste fata de El si fata de aproapele nostru, rugandu-L sa fie pururea milostiv si iertator si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea.
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de sfinții Petru și Pavel. Ce este bine să faci în această zi
Tot la data de 30 iunie, crestinii sarbatoresc si Soborul celor 12 Apostoli: Sfantul Apostol Petru, Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Apostol Iacov, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, Sfantul Apostol Filip, Sfantul Apostol Vartolomeu, Sfantul Apostol Toma, Sfantul Apostol Matei, Sfantul Iacov al lui Alfeu, Sfantul Apostol Iuda, Sfantul Apostol Simon, Sfantul Matia (care a fost ales in locul lui Iuda), Sfantul Apostol Pavel. Si tot in aceasta zi sunt pomeniti si Sfantul Mucenic Meliton, Mucenic Petru din Sinopi, Mucenic Mihail, gradinarul.