Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 1 iulie 2024: Se pomenesc ocrotitorii medicilor și ai celor bolnavi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 iun 2024, 16:00

Sfinții Mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 1 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian.

Sărbătoarea din data de 1 iulie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian, ce sunt vindecători de boli.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 1 iulie!

Calendar ortodox 1 iulie 2024

Sărbătoare 1 iulie. Sfinții Mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian, sunt sărbătoriți la data de 1 iulie în calendarul ortodox.

Această sărbătoare este trecută cu o cruce neagră.

Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, s-au născut în Roma, iar aceștia au trăit pe parcursul secolului al IV-lea. Cei doi erau frați de sânge, iar încă de la o vârstă fragedă, cei doi au fost învățați să creadă în puterea lui Dumnezeu. Aceste învățături le aveau de la mama lor, Teodota.

Cei doi sfinți au studiat de-a lungul tinereții lor la școli vestire și au devenit doctori, iar cei doi au reușit să învețe să vindece și animale, dar și oameni.

Aceștia nu cereau bani pentru tratamentele lor, ci doar ca pacienții lor să înceapă să creadă în Dumnezeu, acesta fiind motivul pentru care au început să fie cunoscuți sub denumirea de fără de arginți. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Aceste gestul pline de bunătate au început să fie tot mai cunoscute de oamenii din cetate, însă după o perioadă, Sfinții Mucenici Cosma și Damian, au fost prinși și închiși la Roma. Aceștia au refuzat să se încreadă în zeii păgâni, motiv pentru care Dumnezeu l-a făcut pe împăratul roman să orbească, alături de rugăciunile sfinților.

Văzând aceste lucruri, oamenii din cetate i-au rugat pe cei doi să îl vindece pe împăratul lor, ceea ce au și făcut, după care au fost eliberați.

Cei doi frați au început să îi vindece iar pe oameni, iar un alt doctor a căzut în păcatul invidiei, motiv pentru care i-a ucis, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 1 iulie

Canon de rugăciune pentru Sfinții Mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian, sărbătoriți pe 1 iulie în calendarul creștin

Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinerețile voastre, nu numai meșteșugul doctorilor ați învățat, ci mai ales har neîmpuținat al tămăduirii tuturor bolilor ați primit de la Dumnezeu.

Pentru aceasta, și pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziți-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la învățătură povățuiți-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind viețuirii voastre, să afle nu numai cele pământești, ci mai ales să sporească în cucernicie și în credința cea dreaptă. Celor ce zac de boală și s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credință fierbinte și rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiți-le cu cercetarea voastră cea milostivă și de minuni făcătoare; așijderea și pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puținătate de suflet și în cârtire, cu harul
cel dat vouă de Dumnezeu întăriți-i în răbdare și îndrumați-i că să priceapă sfânta și desăvârșita voie a lui Dumnezeu în ce ne privește și să se facă părtași ai harului mântuitor al lui Dumnezeu. Pe toți cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiți-i de bolile cele crunte, și apărați-i de moartea năprasnică, și cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziți-i neclintiți în dreapta credință și ajutați-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda și a slăvi numele cel preasfânt și de mare cuviință al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

Slăviților făcători de minuni și Doctori fără de arginți, Cosma și Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinerețile voastre, nu numai meșteșugul doctorilor ați învățat, ci mai ales har neîmpuținat al tămăduirii tuturor bolilor ați primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, și pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziți-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la învățătură povățuiți-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind viețuirii voastre, să afle nu numai cele pământești, ci mai ales să sporească în cucernicie și în credința cea dreaptă. Celor ce zac de boală și s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credință fierbinte și rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiți-le cu cercetarea voastră cea milostivă și de minuni făcătoare; așijderea și pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puținătate de suflet și în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriți-i în răbdare și îndrumați-i ca să priceapă sfânta și desăvârșita voie a lui Dumnezeu în ce ne privește și să se facă părtași ai harului mântuitor al lui Dumnezeu. Pe toți cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiți-i de bolile cele crunte, și apărați-i de moartea năprasnică, și cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziți-i neclintiți în dreapta credință și ajutați-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda și a slăvi numele cel preasfânt și de mare cuviință al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.