Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 11 noiembrie 2024: Este recomandat să ne rugăm pentru dușmani și infractori

Autor: Bianca Vidoi

Sfântul Mare Mucenic Mina

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 11 noiembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Mina.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 11 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Mina.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 11 noiembrie!

Calendar ortodox 11 noiembrie 2024

Sărbătoare 11 noiembrie. Sfântul Mare Mucenic Mina este sărbătorit în fiecare an pe data de 11 noiembrie în calendarul ortodox.

Mama Sfântului Mina nu putea să rămână însărcinată, iar aceasta a început să se refugieze în credința ei, rugându-se puternic la Dumnezeu să îi îndeplinească cea mai mare dorință a ei. Aceasta a mers la Biserica din Attrib cu ocazia unei sărbători dedicate Fecioarei Maria, iar acolo a văzut mai mulți părinți cu copiii lângă ei, moment ce a făcut-o să cedeze.

Aceasta s-a așezat în lacrimi în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria și s-a rugat puternic să îi ofere un copil.

În acel moment s-a auzit o voce din dreptul icoanei, voce ce a rostit: „Amen". Așa a înțeles mama Sfântului Mina să rugămintea ei a fost ascultată. Aceasta a mers la soțul ei, iar la scurt timp Dumnezeu le-a dăruit un copilaș, un băiețel pe care l-au numit Mina. În timp aceștia au mai avut un fiu și o fiică. 

Citește și: Cine trebuie să citească Acatistul Sfântului Mina? Când și cum se rostește rugăciunea

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!

Sfântul Mare Mucenic Mina a avut parte de o familie creștină, însă atunci când avea 11 ani tatăl acestuia a trecut la cele veșnice, iar trei ani mai târziu a decedat și mama lui.

Acesta a fost momentul în care Sfântul Mare Mucenic Mina și-a închinat viață rugăciunii și postului. Sfântul Mare Mucenic Mina a vrut să urmeze cariera militară, iar când a avut vârsta necesară a fost trimis să-și facă slujba în Asia Mică, în provincia Frigia, unde conducătorul era păgân.

În anul 303 s-a pornit cea mai mare persecuție a creștinilor, astfel încât Sfântul Mare Mucenic Mina a renunțat la cariera sa militară și s-a ascuns cinci ani în deșert.

Acesta a decis să părăsească deșertul în timpul unui mare praznic idolesc, iar fiind cunoscut pentru credința sa, Sfântul Mare Mucenic Mina a fost închis în temniță.

Au încercat să îl convingă să renunțe la credința lui în Dumnezeu, însă acesta nu a vrut să se lepede. Astfel, Sfântul Mare Mucenic Mina a fost decapitat, potrivit pravila.ro.

Creștinii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții la data de 11 noiembrie 2024.

Este indicat ca în această zi de sărbătoare să ne rugăm pentru dușmani și infractori, astfel încât Dumnezeu să le lumineze calea și sufletele. Sfântul Mare Mucenic Mina, fetele și femeile sunt încurajate să meargă la biserică pentru a aprinde lumânări, astfel încât lucrurile furate să se întoarcă. 

În această zi nu trebuie sub nicio formă să luăm lucruri din biserică, chiar dacă acestea au fost sfințite, deoarece se crede că Sfântul Mina se va mânia, potrivit antena3.ro.

Sărbătoare 11 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie în calendarul creștin

O, Preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni bacatorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat, scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, Fericite și Sfinte Mina, grăbește-te de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijină pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindcă ne-am încredințat ca și după mutarea ta din viata aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfânta biserica ta și cu credința ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni bacatorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?


Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine, ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pasantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dandi-i îndurat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.
Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot asa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfanț locașul tău, nu numai că a fost izbăvita de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș după cuviința l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfânta biserica ta spre închinare, cu rugăciunea îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea, atunci când iudeul dăduse prietenului său creștin o pungă cu galbeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu, nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au făcut pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De ceea încredințat sunt ca tot cel ce aleargă la tine, cerind cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești Sfinte, ca atunci și astăzi, ca oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceasta și eu acum, fiind scârbit și în paguba, alerg către tine cu credința și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvintez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfanțului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.