Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 13 iulie 2024: Sunt amintite veștile spuse de acest sfânt

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 iul 2024, 16:00

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 13 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 13 iulie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă pomenește Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, sărbătoare care a luat naștere în secolul al IX-lea.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 13 iulie!

Calendar ortodox 13 iulie 2024

Sărbătoare 13 iulie. Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 iulie în calendarul ortodox.

Sfântul Gavriil e aducător de vești bune, iar în această zi, credincioșii își amintesc de minunile pe care acesta l-a desăvârșit pe parcursul zilei. Acesta a fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească că îl poartă în pântece pe Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta nu este singura veste pe care a vestit-o Sfântul Gavriil, acesta a anunțat și nașterea Sfântului Ioan Botezatorul și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Oana Ioniță, despre experiența din Ibiza. Ce vedete a întâlnit dansatoarea? „Au fost cei mai frumoși ani din viața mea.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit și zămislirea Maicii Domnului lui Ioachim și Anei, dar și în templu, spunându-i Sfântului Zaharia că soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezatorul.

El a fost sfântul ce a le-a vestit pastorilor nașterea lui Hristos și a fost primul care a cântat: "Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!" (Luca 2, 14), potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoare 13 iulie

Canon de rugăciune către Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, sărbătorit pe 13 iulie în calendarul creștin

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârșit lucrătorule, care cu numele și cu fapta mărturisești puterea Celui-Preaînalt, către puținătatea omenească apleacă-te cu îngăduință, și veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, și călăuzește-ne spre împlinirea a toată

dreptatea, cu mulțimea harurilor anume încredințate ție, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui și ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.
Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele și cu relele noastre ne știi; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârșirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că și îngerii se bucură.
Deci pricină de bucurie înlesnește-ne să fim Puterilor cerești celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaș te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastră și învrednicește-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovnicește să ne veselim.


Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuțimea aripilor tale și de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputințele cele trupești și îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oștirile cerești și cu cetele drepților, spre împărăția luminii celei neînserate cătând,
din tot sufletul și cu tot cugetul nostru să aducem mulțămită, laudă și închinăciune Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimea cea de-o-ființă și nedespărțită, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!