Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 16 august 2024: Rugăciunea ce aduce bucurie în viețile creștinilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 sep 2024, 13:26

Sfinții Martiri Brâncoveni

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Martiri Brâncoveni.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Martiri Brâncoveni, mai exact pe Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, alături de fii săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 16 august!

Calendar ortodox 16 august 2024

Sărbătoare 16 august.

Sfinții Martiri Brâncoveni, sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 16 august în calendarul ortodox.

Constantin Brâncoveanu s-a născut într-o familie importantă, însă acesta a rămas orfan de tată de la o vârstă fragedă, fiind crescut de către unchiul său, stolnicul Constantin Cantacuzino. Acesta a decis să își găsească liniștea sufletească în creștinism, iar în anul 1688 și-a asumat rolul de protector al tiparului și școlilor din Muntenia, dar și din Transilvania. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil

Constantin Brâncoveanu a avut o familie numeroasă, doar din prima ei căsătorie având unsprezece copii, mai exact patru fii, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și șapte fiice, Stanca, Maria, Ilinca, Safta, Anca, Bălașa și Smaranda.

Pe parcursul vieții sale, Constantin Brâncoveanu a transformat școala de la Sfântul Sava în "colegiu public pentru pământeni și străini" și l-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, cel ce a reușit să tipărească numeroase cărți în limbile română, greacă, slavonă, georgiană și chiar arabă. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

La data de 15 august 1714, ziua în care împlinea vârsta de 60 de ani, acesta a refuzat să se lepede de creștinism, motiv pentru care acesta a fost decapitate, alături de cei patru fii ai lui, potrivit crestinortodox.ro. Trupurile neînsuflețite ale Sfinților Martiri Brâncoveni au fost aruncate în apele Bosforului, urmând ca acestea să fie recuperate și îngropate de către niște pescari creștini la Mănăstirea din Haliki, în apropierea Constantinopolului.  

Ce nu trebuie să facă creștinii de Sfinții Martiri Brâncoveni 

La data de 16 august 2024 sunt amintiți Sfinții Martiri Brâncoveni, iar această zi pică într-o zi de vineri, după Adormirea Maicii Domnului. În calendarul creștin ortodox, această dată este trecută alături de o cruce neagră. Alături de sărbătoare este amintit că în ziua în care sunt pomeniți Sfinții Martiri Brâncoveni se ține post, deci credincioșii nu trebuie să consume alimente de origine animală.

Sărbătoare 16 august

Canon de rugăciune către Sfinții Martiri Brâncoveni, sărbătoriți pe 16 august în calendarul creștin

O, Sfinților martiri Brâncoveni, care, prin înțelepte osteneli, comoară sfintei și dreptei credințe până în sfârșit o ați păzit, și de la Împăratul slavei, Hristos Dumnezeu, nevestejită cunună mucenicească ați primit! Ce graiuri vom îndrăzni a vă aduce noi, nevrednicii, prin care să lăudăm mult-râvnitoarea voastră viață, de buni iconomi și credincioase slugi ale Preasfintei Treimi, precum și sfârșitul vostru vitejesc, de adevărați eroi ai Ortodoxiei, prin care v-ați făcut priveliște de multă mirare oamenilor și îngerilor? Cu adevărat ar trebui mai degrabă să iubim noi tăcerea, ca unii ce suntem îngreuiați de multe, mari, grele, și nepocăite păcate, și nimic bun nu aflăm întru noi, care să ne apropie de evlavioasele voastre lucrări și de sfintele voastre virtuți, și să ne dea o cuvioasă îndrăzneală, spre a îndrepta către voi, cu bună nădejde, smerita noastră rugăciune. Dar unde și către cine vom putea alerga, dacă nu către Atotputernicul și Atotștiutorul Dumnezeu, Cel minunat întru Sfinții Săi, și către voi, ca și către aceia care, călătoria vieții prin valea ispitirii și a plângerii acestui veac înșelător bine săvârșind, ca aurul trecut prin foc de șapte ori v-ați lămurit, și ați ajuns lăcașuri sfințite, în care Tatăl, Fiul, și Sfântul Duh Dumnezeu s-au sălășluit.


O, fericiților, sfinților, și bunilor biruitori mucenici Brâncoveni! Căutați dintru înălțimea slavei cereștilor voastre lăcașuri către noi, care în tot ceasul în nenumărate chipuri ne primejduim, și care pentru multa noastră lenevie și mândrie, covârșiți de boli, pagube, necazuri, și de înfricoșate și negândite nevoi, mai mult decât toți, după dumnezeiasca dreptate, am ajuns ticăloșiți și asupriți. Dar cum oare s-ar fi putut să nu ajungem până aici? Voi, întru atâta desfătare și avuție pământească aflându-vă, în toată viața voastră dorirea nestricăcioaselor bogății ale harului neîncetat ați avut, iar noi, deși din mila proniei dumnezeiești săraci și strâmtorați fiind, cuvioasa neiubire de agoniseală defăimând, frumusețile mincinoase și stricăcioase ale acestui veac trufaș și nestatornic pururea râvnind, mai mult decât femeia cea gârbovă de ele ne-am pironit, iar cugetarea către cele cerești cu totul o am nimicit. Voi, socotind toată slava veacului de acum ca pe un fum, o umbră, și o nălucire de vis amăgitor, stăpânirea domnească, multa avere, sănătatea, și însăși viața voastră, pe toate gunoaie le-ați socotit, ca pe Hristos în veci să-L dobândiți; iar noi, de bună voie, și de nimeni siliți, prin lăcomie materialnică în prăpastia iubirii de plăceri de care rușine este a și grăi ne-am prăvălit, și mai mult decât necredincioșii și rău credincioșii iubind prostia și nerușinarea patimilor ne-am păgânizat. Pentru aceasta, în loc să ajungem, după cuvântul Stăpânului, sarea pământului și lumina lumii, pentru noi se hulește tot mai mult între neamuri numele cel preasfânt și de mare cuviință al lui Dumnezeu Cel Unul, Singur Adevărat, și în Treime închinat. Ce răspuns vom da oare Înfricoșatului, Dreptului, și Nemitarnicului Judecător, căci știm prea bine ca de neînlăturat este pentru fiecare dintre noi moartea, judecata, hotărârea, și dreapta răsplătire, pentru cele care cu gândul, cu cuvântul, și cu fapta am lucrat, și pentru ce la chinurile cele veșnice nicicând cugetând, în primejdia de a ajunge în ele mai jos decât cei care pe Dumnezeu nu l-au cunoscut din dobitocească înțelegere ne aflăm, după cum Sfântului Macarie cel Mare i s-a descoperit.
Nu ne lăsați să ne netrebnicim mai mult și stăviliți alunecarea noastră spre robia lumii, a trupului, și a diavolului, prin sfintele și pururea primitele voastre rugăciuni, o, preafericiților martiri, rugătorilor fierbinte către Dumnezeu pentru toată lumea, pentru Ortodoxie, pentru țară și neamul vostru, pentru toți cei ce aleargă către voi cu credință tare și umilință nefățarnică. Mijlociți pentru noi toate cele bune și de folos pentru luminarea ochilor minților și inimilor noastre celor întunecate de grija vieții de acum, râvna aprinsă și neostoită pentru fapta bună ce v-a însuflețit pe voi, dobândirea întru cunoștința a mărgăritarului celui de mult preț al binecinstitoarei și lucrătoarei prin dragoste credințe, prețuirea lui mai mult decât lumina ochilor și decât viața această vremelnică, până la suflarea noastră cea mai de pe urmă. Plecați spre milă și îndurare pe milostivul și iubitorul de oameni Dumnezeu, să ne cheme la El pe toți, să ne deschidă ușa luminii Sale spre a ne trezi cu un ceas mai devreme, ca să voim să lucrăm în via și pe ogorul Lui, răscumpărând vremea trecută, pe care rău am cheltuit-o fiind întunecați de neștiință și biruiți de urâte gânduri și de patimi de necinste.
Cereți pentru noi și statornicia neclintită și tăria de diamant ce ați avut până ce v-ați dat sufletele voastre, curățite prin botezul sângelui, mai strălucitoare decât razele soarelui în mâinile Ziditorului tuturor. Ca astfel, învrednicindu-ne și noi părții celei de-a dreapta, dimpreună cu voi și cu toți sfinții care I-au bineplăcut Lui de la începutul veacurilor, să-L slăvim pe Dumnezeul vieții noastre, pe Tatăl, pe Fiul, și pe Sfântul Duh, în nespusa fericire a Împărăției Sale, în vecii vecilor. Amin.