Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 17 august 2024: Rugăciunea ajutătoare pe care creștinii o rostesc în această zi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 sep 2024, 13:26

Sfântul Gheorghe Pelerinul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 17 august!

Calendar ortodox 17 august 2024

Sărbătoare 17 august. Sfântul Gheorghe Pelerinul este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 august în calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1864, în Șugag, iar acesta a avut parte de o familie creștină, în care a învățat toate tainele creștinismului. Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Gheorghe Pelerinul mânca puțin, reușind astfel să postească adesea și iubea singurătatea, în special când se afla în biserica satului, unde putea să se roage în liniște.

Atunci când a învățat să citească, Sfântul Gheorghe Pelerinul se ruga cu Psaltirea, încât a învățat-o pe de rost.

La vârsta de 24 de ani, acesta s-a căsătorit cu o tânără credincioasă pe nume Pelaghia, având împreună cinci copii pe care i-a învățat întotdeauna să trăiască cu frică de Dumnezeu și să nu se deprindă de creștinism.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Pe parcursul vieții sale, Sfântul Gheorghe Pelerinul a ajutat numeroase persoane în nevoie de ajutor, deși nu era o persoană înstărită. Cu toate acestea oferea din puținul lui altor persoane ce aveau nevoie. Pentru a se încuraja pe el însuși, dar și pe ceilalți creștini, acesta rostea: „Nu vă tulburați, are grijă Dumnezeu să ne hrănească; datoria noastră este să ne rugăm fără încetare și să facem voia Lui”, potrivit pravila.ro.

În această zi de sărbătoare este pomenit și Sfântul Mucenic Miron, iar data de 17 august 2024 este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce neagră, fiind o zi de post, în care credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală.

Sărbătoare 17 august

Canon de rugăciune către Sfântul Gheorghe Pelerinul, sărbătorit pe 17 august în calendarul creștin

Sfinte și dreptcredinciosule plăcut al lui Dumnezeu, Gheorghe Pelerinul, văzând noi că ziua vieții este pe sfârșite și se lasă umbrele nopții, prietenii cei de aproape se îndepărtează de noi, tinerețea și sănătatea în fiecare zi se veștejesc, gândurile cele mari se risipesc ca o nălucă, iar Judecătorul este la uși, fiind cuprinși de întunericul deznădăjduirii, năzuim către solirile tale! Sfinte Gheorghe, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să ne dăruiască mărturisirea tâlharului, pocăința vameșului și lacrimile femeii păcătoase!

Oprește, prin rugăciunile tale râurile patimilor, usucă noianul păcatelor și povățuiește-ne la limanul voii lui Dumnezeu. Risipește ispitele care vin de la trup, de la diavoli și de la lume, care ne tulbură cu poftele cele necuviincioase, că tu ai primit de la Dumnezeu darul de a fi ascultat. O, Sfinte Gheorghe, umple inimile noastre de bucurie și mulțumire pentru darurile primite de la Dumnezeu, luminează-ne întunericul vieții, ca privind la viețuirea ta cea minunată, să nu mai fim nerecunoscători, ci mulțumindu-ne cu pâinea și cu acoperământul nostru, să ne mântuim prin mijlocirea ta, slăvind pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită, acum și pururea și în vecii vecilor.

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.