Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 17 ianuarie 2025: Alimentele pe care NU trebuie să le consumăm în această zi de sărbătoare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 ian 2025, 16:00

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 ianuarie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 ianuarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 17 ianuarie! Aceasta ne ajută să ne găsim jumătatea. 

Calendar ortodox 17 ianuarie 2025

Sărbătoare 17 ianuarie. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfântul Antonie cel Mare s-a născut în jurul anului 251, într-o familie de creștini. La vârsta de 18 ani, Sfântul Antonie cel Mare a rămas orfan, părinții săi trecând la cele veșnice. Acesta nu știa ce drum în viață să urmeze, moment în care a auzit în biserică cuvintele lui Hristos, care spuneau să ofere averea persoanelor nevoiașe și să urmeze calea Lui.

Sfântul Antonie cel Mare a ascultat aceste cuvinte din Evanghelie, astfel și-a împărțit averea săracilor și vecinilor, lăsând o mică parte și pentru sora sa.

Acesta a decis să o lase pe aceasta în grija unei comunități de fecioare, și se retrage într-o viață pustnicească. După o perioadă în care a decis să se îndepărteze de lumea pe care o știa și să se dedice complet creștinismului, Sfântul a decis să se lase ghidat de un ascet mai bătrân. 

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Rugăciunea către Sfântul Antonie cel Mare. Ce trebuie să facă creștinii ortodocși pentru a fi ocrotiți de Sfântul Anton

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

După această perioadă, Sfântul Antonie cel Mare s-a mutat într-un mormânt, iar la vârsta de 35 de ani s-a mutat într-un loc numit Pispir, unde a locuit timp de 20 de ani. Pe parcursul vieții sale, Sfântul Antonie cel Mare a ținut sub îndrumarea sa mai mulți ucenici, iar de fiecare dată când afla de persecutarea creștinilor, mergea în locațiile respective pentru a îi întări.

Sfântul Antonie cel Mare a înființat prima comunitate monastică din zona deșertului estic al Egiptului, unde au locuit mii de creștini. După ce și-a petrecut întreaga viața ajutându-i pe cei aflați la nevoie și ghidându-i pe cei care nu știau drumul pe care să meargă, Sfântul Antonie cel Mare a trecut la cele veșnice în anul 356, potrivit pravila.ro.

Credincioșii sunt încurajați ca pe parcursul zilei de 17 ianuarie 2025 să nu consume mâncăruri de dulce, astfel trebuie să țină post în această zi de sărbătoare. De Sfântul Antonie cel Mare, fetele nemăritate trebuie să meargă să se roage la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare pentru a își găsi sufletul pereche, potrivit antena3.ro.

Sărbătoare 17 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, sărbătorit pe 17 ianuarie în calendarul creștin

Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile și păcatele noastre le cunoști, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta și nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava și mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit și spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ți-o aducem.
O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obișnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiați în nevoi, ca să fim apărați de primejdii, de ispite și de păcate.

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare
[Sursa: doxologia.ro]

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu și a Mântuitorului, fă și din pustiul sufletului nostru, ars de necredința și ros de patimi, loc plăcut Ție, în care să se sălășluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin