Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 17 septembrie 2024: Este onomastica persoanelor ce poartă numele acestei sfinte!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 sep 2024, 14:38

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapi

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale. În această zi își celebrează onomastica persoanele ce poartă numele Sfintei Sofia sau diferite derivate ale acestuia.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 17 septembrie!

Calendar ortodox 17 septembrie 2024

Sărbătoare 17 septembrie. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapi sunt sărbătorite în fiecare an pe data de 17 septembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Muceniță Sofia a fost căsătorită, iar din acel mariaj aceasta a avut trei fiice, cărora le-a pus nume creștine. Pistis este cea mai mare fiică a Sfintei Sofia, iar numele acesteia însemnă „credință”, a doua fată se numește Elpis, ce semnifică „nădejdea”, iar fata cea mică se numea Agapi, ce înseamnă „dragoste”.

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapi au trăit în Italia, la Roma, în perioada în care la conducere se afla împăratul păgân Adrian. Sofia a rămas văduvă după ce a dat naștere celor trei fete, astfel aceasta a fost nevoită să le crească singură. Sfânta Muceniță Sofia le-a învățat pe cele trei fete să îl iubească pe Dumnezeu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Dregătorul Antioh a auzit de credința pe care le au cele patru, așa că a decis să îi aducă la cunoștință împăratului Adrian de neregula ce avea loc în cetatea sa. Auzind aceste lucruri, împăratul Adrian a decis să își trimită slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat.

Sfânta Muceniță Sofia nu le-a lăsat singure pe fetele sale, astfel le-a însoțit la palat. 

Împăratul le-a obligat pe acestea să o jertfească pe zeița Artemida, însă tinerele au refuzat să renunțe la Dumnezeu. Împăratul a poruncit în acel moment ca cele trei fiice să fie ucise, astfel încât mama lor să sufere mai mult. Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis 9 ani atunci când au trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 17 septembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapi, sărbătorite pe 17 septembrie în calendarul creștin

O, sfintelor și vrednicelor de laudă mucenițe, Pistis, Elpis și Agapis și înțeleaptă maică a curajoaselor fiice, Sofia, la voi cu rugăciune sârguincioasă acum venim; căci ce poate mijloci mai mult înaintea Domnului pentru noi dacă nu credința, nădejdea și dragostea, aceste trei virtuți de temelie, cu ale căror nume fiind numite, prin voi înșivă le-ați arătat! Rugați-L pe Domnul în necazuri și în năpaste cu harul Lui cel nespus

să ne acopere, să ne izbăvească și să ne păzească, căci Bun și Iubitor de oameni este.

Slava Lui, ca un soare neapus, acum în lumină dumnezeiască văzând-o, în ajutorul smeritelor noastre rugăciuni degrab veniți ca Domnul Dumnezeu păcatele și fărădelegile noastre să le ierte și pe noi, păcătoșii și nevrednicii de darurile Lui, să ne miluiască. Rugați-vă, dar, pentru noi, sfintelor mucenițe, Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slavă Îi aducem împreună și Tatălui Său Celui fără de început și Preasfântului și Bunului și de Viată Făcătorului Său Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.