Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 2 iulie 2024: Este pomenit domnitorul Moldovei

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 iul 2024, 19:20

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pe 2 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Sărbătoarea din data de 2 iulie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ce a fost apreciat pe parcursul vieții sale pentru modul în care și-a apărat creștinătatea.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 2 iulie!

Calendar ortodox 2 iulie 2024

Sărbătoare 2 iulie.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este sărbătorit la data de 2 iulie în calendarul ortodox. Această sărbătoare este trecută cu o cruce neagră.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433, în localitatea Borzești, iar acesta a fost fiul lui Bogdan al II-lea. Tatăl lui Ștefan cel Mare a fost domn al Moldovei între anii 1449-1451, iar Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost nevoit să plece din Moldova în anul 1451, când tatăl său a fost ucis.

Cu toate acestea, peste câțiva ani s-a întors în Moldova, unde a devenit domnitor timp de 47 de ani.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

În cei 47 de ani pe care i-a petrecut la scaunul Moldovei, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a avut parte de nenumărate victorii în luptele sale, precum cea de la Podul Înalt, lângă Vaslui, cu o armată de trei ori mai mică decât a invadatorilor.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a spus că pe parcursul celor 47 de ani a purtat 36 de bătălii, dintre care a câștigat 34. 

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Pentru fiecare luptă câștigată Sfântul Voievod Ștefan cel Mare îi mulțumea Domnului, iar deși viața sa personală era dificilă, pierzându-și patru copii și două soții, acesta nu și-a pierdut niciodată încrederea în Dumnezeu.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a trecut la cele veșnice la 2 iulie 1504 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Putna, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 2 iulie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, sărbătorit pe 2 iulie în calendarul creștin

Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii.

Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.


Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor.
Amin.