Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 2 iunie 2024: Este pomenit sfântul cu cele mai vechi moaște din România

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 iun 2024, 16:00

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este sărbătorit în fiecare an pe data de 1 iunie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 2 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Sărbătoarea din data de 2 iunie  2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cel ce are cele mai vechi moaște din țara noastră.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 2 iunie!

Calendar ortodox 2 iunie 2024

Sărbătoare 2 iunie. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este sărbătorit în fiecare an pe data de 2 iunie în calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, în cetatea numită Trapezunt, iar acesta a făcut parte din familia unui negustor ce era creștin. Acesta a fost motivul pentru care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a decis să se facă negustor, ceea ce l-a făcut pe acesta să călătorească în Constantinopol, Odessa și Țările Române până la Cetatea Albă, unde ducea diferite obiecte de cult bisericești bizantine.

Ultima sa călătorie a avut loc în anul 1330, iar Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a propovăduit Cuvântul Evangheliei, ceea ce nu i-a fost pe plac navigatorului Reiz, ce era catolic. După ce vasul pe care se afla Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a ajuns la destinație, Reiz a mers la mai-marele tătarilor pentru a se răzbuna pe sfânt spunând că pe vas există un tânăr ce vrea să renunțe la credința creștină și să primească legea musulmană. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paştelui 2024. Calendar ortodox

Tătarul a fost fericit să audă această veste și a ordonat ca Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava să fir primit cu mare fast, iar atunci când sfântul și-a dat seama de ceea ce se întâmpla în jurul său, a decis să își mărturisească credința și să facă orice pentru ea. Tătarul a dat ordin ca Sfântul Ioan să fie bătut cu toiege noduroase până la sânge și să fie băgat la închisoare.

Ziua următoare, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost legat de un cal neîmblânzit și târât pe ulițele cetății, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 2 iunie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, sărbătorit pe 2 iunie în calendarul creștin

Sfinte Mare Mucenice Ioan cel Nou de la Suceava, ca un iubitor de Hristos ai urmat Acestuia pe Cruce, înfruntările urâtorilor de creștini din Cetatea Albă biruind prin mărturisire și martiriu.

Sfinte Constantine Voievodule, apostol al dreptei credințe te-ai făcut prin multe osteneli pentru Biserica lui Hristos, ajutând pe românii ortodocși din Transilvania și pe dreptmăritorii din ținuturile aflate sub stăpânirea otomană. Lucrarea ta ai încununat-o cu martiriul la Istanbul, unde ai pătimit împreună cu cei patru fii ai tăi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache. Pentru acestea, către voi, Sfinților Ioan cel Nou și Constantine Voievod, ne îndreptăm ca și către niște mucenici și apostoli care credința ați propovăduit cu prețul vieții. Iar noi, cei care cinstim pomenirea voastră și care, mireni fiind, în ogorul misiunii Bisericii ostenind, rugăciune cu evlavie aducem vouă, îndrăznind la ajutorul vostru.


Mărturisim că neputincioasă ne este tăria, puțină priceperea și șovăielnică credința. Împuținați sufletește ne aflăm, dezbinați și zăbavnici la inimă în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu. Înaintea vrăjmașilor credinței suntem slabi și lipsiți de apărare din faptele noastre. Fie-vă milă, Sfinților Mucenici, și nu ne lipsiți de ajutorul și binecuvântarea voastră. Luminați-ne întunericul în care orbecăim. Călăuziți-ne și arătați-ne feluritele ispite și înfățișări ale răului, ca să nu cădem în cursele vicleanului. Ajutați-ne să ieșim din încercările care ne-au cuprins și din primejdii să ne izbăvim. Întărire și luminare pentru creștini dăruiți, iar din năvala ispitelor ne sloboziți. Căci multe necazuri ne cuprind și multe înfruntări și puneri la încercare a credinței se abat asupra noastră. Dar, cu rugăciunile și binecuvântarea voastră, milă de la Preamilostivul Dumnezeul nădăjduim să dobândim, ca și noi, împreună cu voi, să dăm buna mărturie a credinței și a adevărului. Amin.