Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 22 iunie 2024: Este prăznuită Sâmbăta Morților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 iun 2024, 19:13

Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 22 iunie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 22 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul.

Sărbătoarea din data de 22 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, cel ce a tradus nenumărate texte grecești. La această dată este pomenită și Sâmbăta Morților sau Moșii de Vară, cum sunt cunoscuți în popor.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 22 iunie!

Calendar ortodox 22 iunie 2024

Sărbătoare 22 iunie. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul este sărbătorit la data de 22 iunie în calendarul ortodox. Această sărbătoare este trecută cu o cruce neagră.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul s-a născut la București în 1765, iar acesta și-a arătat potențialul educațional încă din copilărie, perioadă în care acesta era mult mai luminat față de ceilalți copii de vârsta sa. Acesta s-a născut într-o familie înstărită și a avut parte de foarte multă susținere din partea familiei pentru a urma studii alese, dar și pentru a descoperi calea Domnului.

În perioada în are urma cursurile la Colegiul "Sfântul Sava", Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul i-a cunoscut pe monahii Dorotei și Gherontie, ce erau ucenici ai lui Sfântului Paisie de la Neamț. În acel moment, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a decis să ia calea cea sfântă după ce termină studiile, astfel ajunge la Mănăstirea Neamțului. 

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Sfântul Paisie de la Neamț l-a încurajat pe acesta să poposească pe tărâmul Sfântului Munte Athos, alături de duhovnicul Gherontie, însă la întoarcerea lor acasă, Cuviosul Gherontie este ucis de tâlhari. După ce s-a ocupat de înmormântarea sfântului, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul  s-a stabilit o perioadă la Mănăstirea Antim, din București, iar mai apoi la Mănăstirea Căldărușani, urmând ca în anul 1822 să fie mitropolit al Țării Românești.

Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice în data de 22 iunie 1834, iar acesta a fost înmormântat lângă zidul bisericii Mănăstirii Căldărușani, urmând ca după 7 ani, moaștele acestuia să fie mutate în gropnița Mănăstirii Căldărușani, potrivit pravila.ro.

Ce nu trebuie să facem de Sâmbăta Morților?

Sâmbăta Morților este un moment special pentru credincioși, fiind un mod de a comemora persoanele trecute la cele sfinte.

În această zi sfântă este indicat să dăm de pomană după ce este citită Sfânta Liturghie. În pachetele pe care trebuie să le dăm de pomană este bine să punem alimente sau preparate pe care persoana decedată le aprecia, alături de vase și tacâmuri. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Cu toate acestea, există și câteva acțiuni la care credincioșii trebuie să aibă grijă.

Aceștia trebuie să evite deplasarea printr-o răscruce de drumuri sau în zone izolate, deoarece se crede că în acestea trec duhurile rele. De altfel, nu este bine ca oamenii să doarmă în alte case față de propria locuință, iar femeile nu trebuie să tricoteze sau să toarcă, deoarece astfel colacii nu vor ajunge la cei pomeniți, potrivit condoleante.ro.

Sărbătoare 22 iunie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, sărbătorit pe 22 iunie în calendarul creștin

Veniți toți credincioșii, cu cununi de laudă să încununăm pe Grigorie, podoaba arhiereilor și lauda călugărilor, ajutătorul săracilor și ocrotitorul orfanilor, nădejdea păcătoșilor, tămăduirea bolnavilor și darul lui Hristos pentru neamul românesc, pe mitropolitul și dascălul cel de Dumnezeu insuflat căruia să-i zicem: Bucură-te, Sfinte Grigorie, ierarhul lui Hristos, cel ce te rogi pentru mântuirea sufletelor noastre.

Bucură-te, Sfinte Mitropolit, pildă a înfrânării și chip al blândeții! Bucură-te, întărire a dreptei credințe și izvor al înțelepciunii, vas al dumnezeiescului Duh și reazem neclintit al Ortodoxiei, trâmbiță cea vrednică de laudă a Bisericii și icoana adevăratei viețuiri, de trei ori fericite Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Arhiereu al Lui Hristos, fericite dascăl al dreptei credințe, dumnezeiască bucurie a călugărilor, părinte Grigorie, nu înceta a te ruga pentru biruințele binecredincioșilor creștini, pentru pacea lumii, pentru iertarea de greșeli și pentru mântuirea celor ce săvârșesc pomenirea ta cea purtătoare de lumină, preaînțelepte.

Apărător neînfricat al dreptei credințe și mijlocitor milostiv poporului celui asuprit te-a avut pe tine Biserica Țării Românești, Sfinte Ierarhe Grigorie, că pe preoți și credincioși i-ai povățuit, pe tineri i-ai învățat și pe orfani i-ai ocrotit, iar scrierile tale și înțeleptele învățături au rămas tezaur neprețuit Bisericii noastre dreptmăritoare.

Prin truda rugăciunii, înțeleptule părinte, te-ai arătat ca un pom răsărit din ogorul Țării Românești și udat de apele Duhului Sfânt. Pentru aceea fără prihană ai slujit lui Dumnezeu, ierarhe Grigorie, înfruntând povara pribegiei și mustrând pe cei fără de lege. Roagă-te Lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de greșeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Poporului ales al Lui Dumnezeu grabnic ajutător te-ai arătat, părinte Grigorie, cu povețele, cu minunile și cu icoana vieții tale celei sfințite. Pentru aceasta, cererile noastre nu le trece cu vederea și nădejdile ni le adeverește, ca împreună cu tine să cântăm lui Dumnezeu: Slavă pentru toate!

Închinându-ne cinstitelor tale moaște, Sfinte Ierarhe Grigorie, lăudăm ostenelile tale, ca pe un cărturar luminat te cinstim, ca pe un arhiereu cuvios te fericim și ca pe un părinte duhovnicesc te rugăm să mijlocești înaintea lui Hristos Dumnezeu să dăruiască pace Bisericii Sale și mântuire sufletelor noastre.

O, întru tot lăudate și preacinstite părinte Grigorie, podoaba arhiereilor și coroana preasfințită a Țării Românești, cel ce prin belșugul înțelepciunii și al cunoașterii ne-ai luminat pe toți cu scrierile Sfinților Părinți, pe care le-ai tălmăcit în limba turmei tale, tinde și acum mâna ta cea sfântă și ne binecuvintează pe toți: pe cei bolnavi îi tămăduiește, pe cei îndurerați îi mângâie, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe cei tineri înțelepțește-i și tuturor fii mijlocitor înaintea lui Hristos Dumnezeu, ca împreună să cântăm, în Împărăția cea neînserată: Aliluia!