Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 22 septembrie 2024: Un mare sfânt român este pomenit în această zi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 sep 2024, 16:00

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 22 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 22 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 22 septembrie!

Calendar ortodox 22 septembrie 2024

Sărbătoare 22 septembrie. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi este sărbătorit în fiecare an pe data de 22 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi s-a născut în secolul al Vii-lea, iar acesta a avut parte de părinți ce au fost răzeși de-ai lui Ștefan cel Mare. Acesta a avut o chemare aparte pentru Dumnezeu și creștinism încă de la o vârstă fragedă, lucru la care a ajutat și amplasarea Mănăstirii Brazi în apropierea casei sale. 

Iubirea acestuia pentru creștinism a fost susținută și în interiorul casei sale, acolo unde toți erau creștini și se rugau cu putere la Dumnezeu.

Atunci când a împlinit frumoasa vârstă de 18 ani, Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie a intrat ca frate în mănăstirea Brazi, după care și-a parcurs călătoria spirituală la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți.

Pentru a își căuta liniștea și a își aduna gândurile, Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie mergea în reculegere la mormântul fostului domnitor al Moldovei, având grijă ca niciodată să nu uite să aprindă o candelă. În anul 1669, Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie a fost ales Episcop de Rădăuți, urmând ca după doi ani să fie ales episcop până în anul 1674.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Calendar Ortodox Septembrie 2024: Ce sărbătoare cu cruce roșie este prăznuită la data de 14 septembrie?

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie a fost ales Mitropolit al Moldovei, însă la scurt timp a fost înlocuit de fostul mitropolit. Aceasta a fost ocazia perfectă pentru ca Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie să se întoarcă la locul în care s-a îndrăgostit de Dumnezeu și tot ce avea acesta de împărtășit, Mănăstirea Brazi.

Viața Sfântului Teodosie nu a fost liniștită, așa cum își imagina. Acesta a fost răpit și dus în Țara Românească, unde a stat în spatele gratiilor timp de 10 săptămâni.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie a fost eliberat, iar acesta a decis să se întoarcă la Mănăstirea Brazi, locul în care avea să își găsească și sfârșitul. Tătarii au ajuns la Mănăstirea Brazi, acolo unde se afla și Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, iar aceștia l-au amenințat.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie nu a vrut să le împartă averea din mănăstire, motiv pentru care a fost supus mai multor chinuri, în final fiindu-i tăiat capul, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 22 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, sărbătorit pe 22 septembrie în calendarul creștin

Sfințite Ierarhe Teodosie, care de cununa mucenicească învrednicindu-te, prin tăierea cinstitului tău cap de către păgâni, pe când te aflai la Mănăstirea Brazi din Ținutul Vrancei, acum, împreună cu îngerii locuind, te bucuri de mărirea cea gătită sfinților, nu ne uita pe noi, păcătoșii, cei ce nădejde având în puterea ta de mijlocitor către Împăratul Hristos, ca unul ce stai înaintea tronului Sfintei Treimi, ție cu credință grăim unele ca acestea:
Bucură-te, că la Mănăstirea Brazi ai strălucit prin mucenicie!
Bucură-te, că acel loc al muceniciei tale s-a făcut cunoscut tuturor prin tine și, acolo, călugări și călugărițe s-au nevoit cu nevoința cea bineplăcută lui Dumnezeu, pomenindu-te necontenit între ctitori!
Bucură-te, că, pentru credința cea adevărată și pentru apărarea sfintelor odoare ale bisericii, spre a nu le lăsa pradă nelegiurii, ți-ai jertfit viața!
Bucură-te, că Dumnezeu a insuflat gând de evlavie ucenicilor tăi, și Lavrentie episcopul ți-a pus piatră de marmură deasupra cinstitului tău mormânt!
Bucură-te, că o căramidă pusă sub pătimitorul tău cap, cu numele Teodosie înscris pe ea, te-a făcut cunoscut urmașilor de peste ani!
Bucură-te, că trupul tău, căzut sub ascutișul sabiei celei sălbatice, s-a descoperit în vremurile cele mai de pe urmă!


Bucură-te, că te-ai învrednicit de proslăvire din partea lui Dumnezeu, Care a dat gândul cel bun ieroschimonahului Dimitrie spre a căuta în pământ, unde, săpând, a găsit piatra de marmură a mormântului tău și cărămida cu înscrisul de pe ea, pe care era așezat capul tău cel desprins de trup, ca și întreg trupul tău!
Bucură-te, că și prin moarte s-a arătat întreaga ta smerenie, căci capul așezat cu gura în jos pe cărămidă, arată că mereu ai avut fruntea plecată spre pământ, rugându-te cu căldură ca și vameșul: "Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului!"
Bucură-te, că prin rânduială dumnezeiască s-a făcut lucrarea de dezgropare a cinstitului tău trup, după mai bine de o sută cincizeci de ani și cu sobor de preoți în cântări duhovnicești a fost pus în paraclisul de taină din peștera Mănăstirii Brazi, unde se săvârșea Sfânta Liturghie până nu demult!
Fericindu-te pe tine, mult nevoitorule și mult răbdătorule Mucenice Teodosie, ne cucerim și zicem: Roagă-te pentru noi, cei ce facem cu dragoste pomenirea ta și ne întărim duhovnicește de lucrarea ta în pământul scumpei noastre Patrii și în ogorul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române.
Bucură-te, Mucenice Teodosie! Amin!