Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 24 februarie 2025: Alimentele pe care NU trebuie să le mâncăm în această zi!

Autor: Bianca Vidoi
Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 24 februarie 2025, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 24 februarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă pomenește Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 24 februarie!

Calendar ortodox 24 februarie 2025

Sărbătoare 24 februarie. Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt pomenite în fiecare an pe data de 24 februarie în calendarul ortodox.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul s-a finalizat chiar de ziua lui Irod, atunci când soția sa, Irodiada, a cerut ca acestuia să i se taie capul. Sfântul Ioan Botezătorul era întemnițat în castelul lui Irod, deoarece Sfântul l-a mustrat pe Irod că trăiește cu soția fratelui său. Irodiada a convins-o pe fiica ei să îi ceară tatălui ei, Irod, să ceară capul Botezătorului. 

După ce capul acestui Sfânt a fost tăiat, Irodiada i-a înțepat limba cu acul său de păr pentru a îl batjocori pentru ceea ce a spus legat de ea și de familia ei.

Lui Irod îi era frică să nu învie Sfântul Ioan Botezătorul, motiv pentru care a decis să îi arunce trupul în afara orașului pentru a fi mâncat de câini.

Ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul au decis să îi ia trupul și să îl îngroape în Sevastia, în timp ce capul lui a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime. Singura persoană care mai știa de locul în care era îngropat capul Sfântului era Ioana, femeie care a decis să-l mute într-un loc ascuns pe Muntele Măslinilor. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate să iasă la pensie cu 5 ani mai devreme? Află condiția care trebuie îndeplinită

Citește și: Calendar ortodox februarie 2025: Cele mai importante sărbători din lună. Când sunt pomeniți Moșii de iarnă

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost ascuns într-un vas de lut unde a rămas pentru câteva sute de ani. Întâia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost făcută de un proprietar bogat care s-a făcut monah. Acesta a dorit să își facă o chilie, motiv pentru care a săpat adânc și a descoperit vasul în care se afla Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

După ce a cinstit capul, monahul le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

A doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în anul 452, atunci când arhimandritul Marcel a fost apoi trezit din somn de Sfântul Ioan. În acel moment, acesta a mers să sape exact în locul în care se afla Capul Sfântului Ioan Botezătorul. Moaștele acestuia au fost atunci duse la catedrală de către episcopul Uranius al Emesei, după care au fost trimise la Constantinopol, potrivit pravila.ro.

Alimentele pe care NU trebuie să le mâncăm în această zi

Deși este o sărbătoare cu cruce neagră la data de 24 februarie 2025, credincioșii sunt încurajați să nu muncească și să nu curețe în casă. Este indicat ca în această zi să nu tăiem mâncarea cu ajutorul unui cuțit, ci să le rupem cu mâna, deoarece cuțitul amintește de modul în care s-a sfârșit viața Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe parcursul acestei zile este interzis să nu mâncăm fructe și legume de culoare roșie sau să bem vin, deoarece acestea aduc aminte de sângele acestui Sfânt. Nu trebuie să consumăm nici varză, deoarece se crede că ar fi fost tăiat de șapte ori pe varză capul Sfântului Ioan Botezătorul și ar fi înviat, potrivit fanatik.ro.

Sărbătoare 24 februarie

Canon de rugăciune pentru Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite pe 24 februarie în calendarul creștin

O Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule a lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de Dumnezeu, fiindcă tu de prorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduință și prorocie
Îngerească, te-ai și născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, ca o pasăre a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu agurida și cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie și calea Domnului o ai pregătit.


Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat și nelegiuirea lui Irod și a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât proroc ai fost mărturisit și, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin.