Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 27 iulie 2024: Rugăciunea vindecătoare pe care trebuie să o rostim

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 iul 2024, 16:00

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 27 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 27 iulie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai apreciați doctori din acea perioadă.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 27 iulie!

Calendar ortodox 27 iulie 2024

Sărbătoare 27 iulie. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 iulie în calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a venit pe lume în anul 284, la Nicomidia, iar acesta a purtat numele Pantoleon, ce este un nume păgân, dat fiind faptul că tatăl său credea în zei. Cu toate acestea, mama Sfântului Mare Mucenic Pantelimon era creștină, însă a murit la câțiva ani după ce i-a dat viațp sfântului.

Tatăl Sfântului Mare Mucenic Pantelimon era medic la palat, astfel încât și-a dorit ca fiul său să fie dat în îngrijirea lui Eufrosin, un renumit medic.

După ce a trăit în grija medicului, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a ajuns să cunoască nenumărate taine ascunse ale medicinei. Cunoștințele sale despre medicină au fost apreciate și de împăratul Maximian, dorindu-și să îl cheme la palat pentru a fi medic particular.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Împăratul Maximilian a decis să dea foc unei biserici în care se aflau 20.000 de creștini, motiv pentru care un preot bătrân, numit Ermolae, a adus puținii creștini rămași într-o casă pentru a se ascunde. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon trecea în fiecare zi prin fața casei, iar preotul a decis să îl invite înăuntru pentru a îi explica despre creștinism și despre adevăratul doctor.

Din acel moment, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a venit regulat la casa preotului bătrân pentru a învăța mai multe despre Dumnezeu.

În timp ce se întorcea de la preot, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a găsit pe drum un copil mort în urma unei mușcături de șarpe, iar după ce a spus o rugăciune, copilul se ridică sănătos. Acest eveniment l-a făcut pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon să primească Taina Sfântului Botez, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 27 iulie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, sărbătorit pe 27 iulie în calendarul creștin

O, Mare Mucenice și Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi și nu lăsa să rămână în noi bolile trupești și sufletești de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile și păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească și sufletească – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorințe și împătimire de lucrurile trecătoare pământești – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon… Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputințele și pentru datoriile noastre – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ținerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos și al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia și netrebnicia noastră – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele și feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saț, în nereținere, în desfătare – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deșartă și de cea săvârșită cu judecată – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noștri de privirile păcătoase…
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deșarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
[Sursa: doxologia.ro]

Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârșirea rugăciunii și spre fapta cea de milostenie – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care ușor se îndreaptă spre căi rătăcite și spre locuințele acestei lumi – tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba și buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte și fără de pricepere – tămăduiește-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră și lipsită de înțelegere, înțelepciune și de cugetare. Bolnavă este voința noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte și se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă și neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu dorește și nu este în măsură să conștientizeze atât moartea și suferința veșnică a păcătoșilor, cât și Fericirile Împărăției Cerești, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduiește-ne. Ne doare totul în noi. În neputință este sufletul nostru cu toate puterile și priceperile lui. În neputință este trupul nostru cu toate mădularele lui.
Tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginți, Doctorul cel mult iubitor și sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor și neputințelor, ci tămăduiește-ne cu puterea harului tău și vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor și vom mulțumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.