Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 28 septembrie 2024: Rugăciunea ce aduce spor în gospodărie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 sep 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 28 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 28 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 28 septembrie!

Calendar ortodox 28 septembrie 2024

Sărbătoare 28 septembrie. Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 28 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul s-a născut în anul 270, iar acesta a trăit în Iconium, în Asia Mică, atunci când se afla la conducere împăratul Aurelian. Acesta și-a dedicat întreaga viață lui Dumnezeu, dorindu-și să trăiască o viață plină de rugăciune și post, elemente ce l-au făcut cunoscut printre locuitori.

Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul a fost arestat în timpul persecuției lui Dioclețian, însă acesta a fost eliberat de către judecător.

În acel moment a decis să plece în Egipt până la sfârșitul persecuțiilor. În anul 322, Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul făcea un pelerinaj în Țara Sfântă atunci când a fost luat prizonier de către tâlhari.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”

Citește și: Când și cum se folosește tămâia. Are proprietăți purificatoare

Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul a fost dus de către tâlhari în peștera lor, însă pe parcursul nopții au murit toți după ce au băut vin dintr-o sticlă în care un șarpe și-a vărsat veninul. Acesta a fost considerat un semn de la Dumnezeu, motiv pentru care Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul a rămas până în anul 330.

Între anii 340-350, Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul a decis să se instaleze în Tekoa, acolo unde ucenicii au întemeiat Mănăstirea Suka. În anul 350 Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul s-a retras la Lavra Faran, în Palestina, acolo unde a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 28 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul, sărbătorit pe 28 septembrie în calendarul creștin

O, sfânt mucenic și binecuvântat Hariton! Nu uita de săracii tăi până la capăt, amintește-ți mereu de noi în rugăciunile tale sfinte și de bun augur către Dumnezeu. Amintește-ți de turma ta și nu uita să îți vizitezi copiii. Roagă-te pentru noi, sfinte părinte, pentru copiii tăi duhovnicești, caci ai îndrăzneală față de Împăratul Ceresc, nu păstra tăcerea în fața Domnului și nu ne disprețui pe noi, nevrednicii care te cinstim cu credință și dragoste.

Adu-ți aminte de noi la Tronul Atotputernicului și nu înceta să te rogi pentru noi lui Hristos Dumnezeu, pentru că ți s-a dat har să te rogi pentru noi. Nu credem că ai murit, chiar dacă ai părăsit trupul, căci ai rămas în viață chiar și după moarte.


Nu te îndepărta de noi în duh, ferindu-ne de săgețile vrăjmașului și de toate desfătările demonilor și de înșelăciunile diavolului, bunule nostru păstor. Te rugăm: roagă-te pentru noi către Dumnezeul Atotputernic spre folosul sufletelor noastre și cere timp pentru ca noi să ne căim, să trecem de pe pământ în Rai fără teamă, să scăpăm de încercările demonilor amari, și să fim moștenitori ai Împărăției cerești cu toți cei drepți ca să ne mântuiască Domnul nostru Iisus Hristos căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea împreuna cu Tatăl Său și cu Preasfântul, Bunul și de Viata Dătătorul Sau Duh Sfânt, acum și în veci și în vecii vecilor. Amin

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.