Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 30 august 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 sep 2024, 13:26

Sfântul Ierarh Varlaam

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 30 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Varlaam.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 30 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Varlaam.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 30 august!

Calendar ortodox 30 august 2024

Sărbătoare 30 august. Sfântul Ierarh Varlaam este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 august în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Varlaam s-a născut în jurul anului 1590, iar acesta a făcut parte dintr-o familie de răzeşi. Numele pe care acesta l-a primit la botez a fost Vasile, iar pe parcursul anilor, acesta a ajuns să fie tot mai atras de Dumnezeu și minunile realizate de acesta, astfel ajunge mai mereu la Schitul Zosim, acolo unde a învățat slavonă şi greacă. 

Sfântul Ierarh Varlaam a fost observat de către vornicul Nestor Ureche, iar acesta l-a încurajat pe sfânt să urmeze cursurile școlii ce se afla în Mănăstirea Secu, unde a ajuns să fie călugărit

cu numele de Varlaam. Acesta împărtășea cuvântul Domnului cu atâta devotament și mândrie, încât la scurt timp a ajuns să fie egumen al mănăstirii, urmând ca mai târziu să ajungă la rangul de arhimandrit. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

În anul 1628, Sfântul Ierarh Varlaam arhimandritul Varlaam a fost trimis la Kiev şi Moscova pentru a achiziționa icoane pentru Mănăstirile Dragomirna şi Bârnova. Atunci când a decis să se întoarcă în țară, Sfântul Ierarh Varlaam a aflat de decesul marelui mitropolit Anastasie Crimca și decăderea domnitorului Miron Barnovschi.

După câțiva ani, Sfântul Ierarh Varlaam a fost chemat să păstorească Mitropolia Moldovei, iar iubirea pe care o primea din partea oamenilor l-au făcut pe acesta unul dintre cei trei candidați pentru ocuparea tronului de patriarh ecumenic al Constantinopolului, potrivit basilica.ro. Credincioșii sunt încurajați să

țină post la data de 30 august 2024, zi trecută cu o cruce neagră în calendar cu o cruce neagră.

La data de 30 august 2024 este pomenit și Sfântul Alexandru, iar toți românii ce îi poartă numele acestui sfânt sau diferite derivate ale acestuia își celebrează onomastica. 

Sărbătoare 30 august

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Varlaam, sărbătorit pe 30 august în calendarul creștin

Sfinte Ierarhe Varlaam, înțelept arhipăstor și învățător al nostru, primește rugăciunea noastră cea smerită, grăbește și ne ajută, celor ce ne închinăm sfintei icoanei tale cu credință și cu dragoste. Întărește-ne în dreapta credință, stinge răzvrătirile eresurilor și depărtează de la noi certurile și dezbinările, ura și defăimarea. Ocrotește țara în care se pomenește numele tău; păzește mănăstirile, orașele și satele și pe fiii neamului nostru românesc, de foamete, de cutremur, de potop, de secetă, de bolile cele aducătoare de moarte, de necazuri și de toată reaua întâmplare.

Roagă pe Hristos-Domnul să dăruiască tuturor pace și bucurie sfântă, bunăstare poporului, ploaie aducătoare de roade, binecuvântare în familii, iubire unul față de altul, încredere și dragoste între frați, răbdare, spor duhovnicesc credincioșilor, ascultare și smerită cugetare călugărilor, dreaptă chibzuință preoților, înțelepciune și râvnă ierarhilor, ca să păstorească cu sfințenie poporul credincios, urmând pilda ta. Ajută-ne, Sfinte, în vremea sfârșitului nostru să aflăm milă și har la Dumnezeu, iar la dreapta judecată, să ne ierte și să ne așeze în ceata celor mântuiți ca să ne bucurăm împreună cu îngerii, slăvind pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită în vecii vecilor. Amin.