Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 4 iunie 2024: Rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în cinstea celor 4 sfinți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 iun 2024, 16:00

Care sunt cei patru sfinți pomeniți la data de 4 iunie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 4 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip.

Sărbătoarea din data de 4 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 4 iunie!

Calendar ortodox 4 iunie 2024

Sărbătoare 4 iunie. Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 4 iunie în calendarul ortodox.

Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip fac parte din grupul celor 36 de mucenici ce au trăit în țara noastră, în perioada în care la conducere se afla împăratul Liciniu. În acea vreme, zona în care aceștia trăiau se numea Noviodunum, Isaccea de astăzi. Aceștia au trecut prin nenumărate chinuri din cauza credinței lor și au fost îngropați într-o criptă din Niculițel, iar deasupra ei a fost ridicată o biserică din piatră.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paştelui 2024. Calendar ortodox

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

După o perioadă, biserica a fost surpată, însă cripta a rămas și a fost acoperită cu moloz până în anul 1971, cripta a fost descoperită după ce ploaia abundentă a curățat molozul.

În anul 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, să dea ordin ca aceste moaște să fie duse la Mănăstirea Cocoș, din Tulcea, potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoare 4 iunie

Canon de rugăciune către Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip, sărbătoriți pe 4 iunie în calendarul creștin

Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, căutaţi acum spre noi, cei care cu umilinţă cădem înaintea sfintei voastre icoane şi cinstim sfintele voastre moaşte, şi ca unii care v-aţi învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu rugaţi-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile şi

primejdiile şi să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Şi ca cei care sunteţi podoaba şi ocrotitorii ţinutului Dobrogei, împreună cu sfinţii Martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip, purtaţi de grijă mulţimii credincioşilor care vă aduc vouă cinstire. Primiţi acum prinosul nostru de dragoste, laudă şi mulţumire către Milostivul Dumnezeu şi prin darul Celui Atotputernic vindecaţi bolile noastre sufleteşti şi trupeşti, după cum aţi vindecat şi copila acelui mare dregător.

Şi precum în timpul vieţii voastre mulţime de oameni aţi vindecat, asemenea vindecaţi şi sufletele noastre cele asuprite de patimi şi dureri. Şi după cum prin viaţă curată, credinţă şi sfântă nevoinţă aţi biruit puterea vrăjmaşilor diavoli şi aţi câştigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, aşa şi pe noi întăriţi-ne în credinţă şi ajutaţi-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câştigarea virtuţilor în locaşurile cereşti.

Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în Împărăţia cea fără de sfârşit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţă Făcătorul Lui Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

 


Bianca Mândru și-a îngrijorat fanii după le-a dezvăluit că niște bărbați au intrat în casa ei, când ea era plecată. Ce s-a întâmplat, de fapt?