Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 7 august 2024: Românii ce poartă numele acestei sfinte își serbează onomastica

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 aug 2024, 15:11

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 7 august 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 7 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, ce este prima sfântă de naționalitate română trecută în rândul sfinților. 

Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 7 august!

Calendar ortodox 7 august 2024

Sărbătoare 7 august. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 august în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla s-a născut în comuna Vânători-Neamț, în jurul anului 1650. Tatăl acestei sfinte era Ștefan Joldea, armaș al Cetății Neamțului, iar aceasta a mai avut o soră, însă aceasta a decedat de la o vârstă fragedă. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla s-a căsătorit cu un tânăr din părțile Moldovei de Jos, însă aceasta nu a ajuns să primească darul de a deveni mamă. 

Tradiția spune că cine se roagă la Sfânta Teodora are mare ajutor din partea cuvioasei pentru sănătatea familiei, pentru liniște, iubire și înțelegere cu soțul

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Părinții Sfintei Cuvioase Teodora trecuseră amândoi la cele sfinte, astfel încât sfânta, alături de soțul ei, au decis să ia drumul mănăstirii. Astfel, Sfânta Cuvioasă Teodora a ales Mănăstirea Vărzărești din Vrancea, iar soțul ei s-a dus la Poiana Mărului. Atunci când Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a îmbrățișat lumea monahală, aceasta avea 30 de ani.

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

În acea perioadă au început să aibă loc atacurile turcilor, motiv pentru care sfânta a decis să se retragă în Munții Buzăului, iar după 10 ani de la acest moment, egumena a plecat la Domnul, iar Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a plecat în Munții Neamțului, acolo unde a locuit în pădurile din zonă, mâncând fructele pădurii și un fel de iederă, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 7 august

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, sărbătorită pe 7 august în calendarul creștin

O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dumnezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit.

Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.
De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să dobândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.