Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 8 iunie 2024: Este prăznuit ocrotitorul militarilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 iun 2024, 16:00

Este prăznuit ocrotitorul militarilor la data de 8 iunie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 8 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat.

Sărbătoarea din data de 8 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. Acest sfânt este considerat ocrotitorul militarilor.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 8 iunie!

Calendar ortodox 8 iunie 2024

Sărbătoare 8 iunie. Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 iunie în calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat a trăit în creștinism în perioada în care împărat era Liciniu, ce era un conducător păgân. Sfântul Teodor Stratilat a fost pus voievod de către oamenii înalți ai vremii respective, deoarece era foarte apreciat pentru virtuțile sale morale. În perioada în care creștinii erau chinuiți pentru credința lor în Dumnezeu, Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat i-a cerut împăratului Liciniu să îi cinstească pe idoli în casa sa. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Aceasta a fost doar o scuză pentru a avea ocazia de a distruge idolii și a împărți metalul prețios din care erau realizați persoanelor sărace, ce aveau nevoie de acest ajutor.

Împăratul a fost foarte nervos atunci când a avut loc acest gest, astfel încât a poruncit ca acesta să fie închis, pentru ca 5 zile mai târziu să fie răstignit, asemenea lui Hristos.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paştelui 2024. Calendar ortodox

Înainte ca Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat  să treacă la cele veșnice, i-a cerut ucenicului său ca trupul său să fie înmormântat în Evhaita, orașul său natal, ceea ce avea să se întâmple, după care cetatea și-a schimbat denumirea în Teodoropole, în cinstea Sfântului, potrivit

pravila.ro.

Sărbătoare 8 iunie

Canon de rugăciune către Aducerea moaștelor Sfântului Mre Mucenic Teodor Stratilat, sărbătorită pe 8 iunie în calendarul creștin

Strălucit voievod al adevăratei Oști a Împăratului Ceresc ai ajuns, Fericite Teodor, purtătorule de biruință; că înțelepțește te-ai luptat cu armele credinței și mulțimile demonilor le-ai biruit și adevărat biruitor te-ai arătat. Pentru aceasta, pe tine cu credință, pururea te fericim.


Cu fapta și cu cuvântul încredințând numirea ta de dar al lui Dumnezeu, în dar împărățești daruri celor ce au nevoie; că tot darul desăvârșit care se pogoară de sus, de la Tatăl primindu-l, îmbogățești pe toți cei ce te cinstesc pe tine.


Toată Dumnezeiasca armă luând și înșelăciunea surpând, pe îngeri i-ai îndemnat să laude nevoințele tale. Că aprinzându-ți mintea de Dumnezeiasca dragoste, toate relele bărbătește ai înfruntat.
Drept aceea potrivit cu numele tău, dăruiești Dumnezeiești daruri celor ce cer de la tine, purtătorule de biruință, Sfinte Mucenice Teodor.
Pentru aceasta strigăm către tine: roagă pe Hristos Dumnezeu, iertare de greșale să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.
Acum și pururea și-n vecii vecilor, Amin!