Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox joi. Credincioșilor le este interzis să folosească cuțitul astăzi. Ce nu se mănâncă pe 24 februarie

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 23 nov 2022, 01:55

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox pe 24 februarie 

Sursa: captura youtube

În calendarul creștin ortodox, pe data de 24 februarie este sărbătoare cu cruce neagră. Joi este prăznuit un mare sfânt, iar în această zi se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Pe data de 24 februarie, în fiecare an, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. În această zi este prăznuită Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul. Ce se face în această zi și ce lucruri sunt complet interzise?

Calendar creștin ortodox, 24 februarie 2022. Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul, sărbătoare cu cruce neagră

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul este sărbătorită de creștinii ortodocși pe data de 24 februarie. Aceasta este una dintre sărbătorile importante ale lunii februarie, motiv pentru care este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră.

Este cunoscut faptul că Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, în timpul unui ospăț organizat cu ocazia zilei sale de naștere.

Cunoscând puterea Sfântului Ioan Botezătorul și crezând că acesta ar putea învia dacă trupul și capul lui sunt îngropate în același loc, Irod le-a oferit ucenicilor Sfântului Ioan Botezătorul doar trupului acestuia, iar capul a fost îngropat de Irodiada in curtea sa.

Ulterior, se spune că Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul și l-a îngropat apoi la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

Se spune că aceasta a fost prima aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. 

Inochentie, cel care a început să sape adânc în pământ pentru a-și construi o chilie, a găsit capul Sfântului Ioan Botezătorul. După ce a cinstit moaștele, Inochentie a îngropat din nou în pământ vasul în care se afla capul Sfântului Ioan Botezătorul.

În anul 453, capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost așezat de episcopul Uranie al Emesei în Emesa, Siria, aceasta fiind a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Cea de-a treia și ultima aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul s-a făcut după ce capul acestuia a fost adus la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie. În prezent, o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul se află în Franța, într-o biserică din Amiens.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Calendar creștin ortodox februarie 2022. Care sunt cele mai importante sărbători religioase și în ce zile se ține post

Ce nu se face pe 24 februarie? Lucrurile interzise de Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul

Pe 24 februarie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, iar românii obișnuiesc să țină cont de mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri în această zi.

Se spune că în ziua în care este sărbătorită Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul, credincioșii nu au voie să folosească cuțitul. Astfel, pâinea se rupe cu mâna astăzi, la fel și orice alt aliment care necesită tăiere.

În semn de respect pentru felul în care a fost omorât Sfântul Ioan Botezătorul, în această zi nu se bea vin roșu și nu se consumă fructe și legume de culoare roșie. Care este explicația? Acestea amintesc de sângele vărsat în ziua tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul.

Nu se mănâncă nici varză pe 24 februarie, capul Sfântului Proroc Ioan Botezatorul fiind tăitat de șapte ori pe varză.

Se spune că pentru a avea parte de sănătate și noroc, pe 24 februarie, credincioșii ar trebui să țină post. Mai mult, în această zi de sărbătoare sunt pomeniți toți cei care au murit în condiții grele, astfel că se dau de pomană pachete în care se pun struguri, pâine și apă.

Citeste si: Buna Vestire 2022. Pe ce dată pică Buna Vestire anul acesta

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.