Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, la data de 18 ianuarie 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 ian 2024, 16:00

Sfântul Atanasie cel Mare este pomenit la data de 18 ianuarie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 18 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, trecut cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 18 ianuarie!

Calendar ortodox 18 ianuarie 2024

Sărbătoare 18 ianuarie. Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei este sărbătorit în fiecare an pe data de 18 ianuarie în calendarul ortodox, fiind trecut alături de o cruce neagră.

Sfântul Atanasie cel Mare s-a născut în jurul anului 295, iar acesta a făcut parte dintr-o familie cu multă credință față de Dumnezeu, dar și care să aibă o stare financiară bună, astfel a fost încurajat de părinții săi să urmeze cele mai bune școli bisericești din Alexandria, dar și școlile grecești de filozofie.

Atunci când a împlinit vârsta de 17 ani, mai exact în anul 312, acesta a fost făcut citeț, urmând ca doar 7 ani mai târziu, mai exact în 319, ajungând la rangul de diacon.

La o scurtă perioadă a fost numit secretar al patriarhului Alexandru. La data de 9 mai 328, la vârsta de 33 de ani, acesta a devenit cel de-al 20-lea patriarh al Bisericii din Alexandria, poziție pe care a ocupat-o timp de 45 de ani, dintre care 16 au fost petrecuți în exil.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

În această perioadă a fost nevoit să pună în aplicare hotărârile Sinodului I Ecumenic, în Alexandria Egiptului, acolo unde Arie răspândise învățăturile eretice. Sfântul Atanasie cel Mare a rămas de partea dreptății atunci când Eusebiu de Nicomidia l-a influențat pe împărat pentru a îl reintegra pe Arie în clerul ortodox, după ce s-a descoperit că tezele sale au fost interpretate greșit.

În perioada în care credința se lupta pentru a rămâne în picioare, Sfântul Atanasie cel Mare a avut parte de cinci perioade de exil, în care a fost trimis de împărații Constantin al II-lea, Constant, Iulian Apostatul și Valens, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 18 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, sărbătorit pe 18 ianuarie în calendarul creștin

Să cântăm Domnului, Celui Ce a făcut minuni mari în Marea Roșie. Căci cu marea a acoperit pe cei potrivnici și a mântuit pe Israel. Aceluia Unuia să-I cântăm, ca S-a preaslăvit.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
A ta curăție, Preacurată Fecioară, a curățit întinăciunea și urâciunea lumii. Deci pe mine, cel ce am căzut în tina patimilor cu râurile rugăciunilor tale curățește-mă de întinăciunea patimilor.


Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, cu apele rugăciunilor tale rourează-mi smeritul meu suflet, cel ce se topește de văpaia mulțimii păcatelor mele, ca dobândind Dumnezeiască răcorire, cu cântări să te măresc pe tine, Preacurată.


Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Arată-te, Preacurată Stăpână, scăpare mie, celui netrebnic și mă izbăvește de mulțimea patimilor mele cele tulburătoare, care înconjoară și scârbesc acum smeritul meu suflet.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Ispitit fiind, cu osârdie, de viscolele cele cumplite ale păcatelor celor ce mă stăpânesc, izbăvește-mă, Preacurată, pe mine robul tău și la limanul mântuirii mă povățuiește.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Odihnitu-S-a Hristos întru tine, Ceea ce Singură ești Binecuvântată și S-a îmbrăcat din tine în Trupul Său, vrând să mă îmbrace pe mine cel dezbrăcat.