Potrivit calendarului ortodox, in fiecare an la data de 1 iulie, sunt sarbatoriti trei mari Sfinti, tamaduitori de boli si aparatori ai crestinilor, Sfantul Leontie de la Radauti si Sfintii Mucenici Cosma si Damian, doctori fara de arginti. In acest an cele trei praznice au picat intr-o zi de joi, la doua zile dupa marea sarbatoare crestina a Sfintilor Petru si Pavel. Chiar daca este o zi de joi, cand credinciosii nu postesc, acestia pot inchina rugaciuni catre cei trei Sfinti grabnic tamaduitori de boli.
Sarbatoare, joi, 1 iulie 2021. Cine a fost Sfantul Leontie de la Radauti
Sfantul Leontie de la Radauti s-a nascut undeva la inceputul secolului al XIV-lea. Acesta a ales calea monahismului insa din tinerete, cand a decis sa mearga sa se calugareasca la Manastirea Bogdana din Radauti, unde a primit numele Lavrentie.
Ulterior Sfantul Leontie a decis sa se retraga in sihastrie, intr-o zona pustie, acolo unde a construit un schit in care a locuit, ce i-a purtat numele "Schitul lui Lavrentie".
In prezent, chiar pe locul unde a fost "Sihastria lui Lavrentie", astazi se afla satul Laura, comuna Vicovul de Sus, din judetul Suceava.
Dupa ce a trecut la cele vesnice, Sfintele sale moaste au fost adapostite in Catedrala din Radauti si a fost canonizat drept Sfant in anul 1992, in cadrul unei sedinte sinodale si de atunci praznuirea Sfantului Leontie de la Radauti se savarseste in fiecare an la data de 1 iulie.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: CALENDAR ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?
Rugaciune inchinata Sfantului Leontie de la Radauti
Crestinii ortodocsi care sufera de boli sau necazuri grave pot inchina in aceasta zi in care este praznuit Sfantul Leontie de la Radauti, o rugaciune grabnic ajutatoare.
"Sfinte preacuvioase părinte Ierarhe Leontie, primeşte smerita noastră rugăciune, precum Mântuitorul a primit cei doi bani ai vaduvei, şi cere pentru noi dar şi putere, ca toate poftele trupeşti călcând, să vieţuim în bună cinstire şi curăţie, agonisind iertare de păcate şi trecere fără primejdie în ceasul morţii, şi când vom trece noi întru nădejdea Învierii spre viaţa de veci, pururea să ne desfătăm de preafericita faţa a lui Dumnezeu Celui în Treime închinat şi slăvit, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!", potrivit doxologia.ro