Sărbătoare cu cruce neagră la data de 6 aprilie 2024, în calendarul ortodox: Rugăciunea pentru iertarea păcatelor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 apr 2024, 16:00

Sărbătoare cu cruce neagră la data de 6 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 6 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Eutihie.

Sărbătoarea din data de 6 aprilie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, ce a primit din partea Domnului darul prorociei și pe cel al facerii de minuni. 

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 6 aprilie!

Calendar ortodox 6 aprilie 2024

Sărbătoare 6 aprilie. Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 aprilie în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, s-a născut în Frigia, într-o familie creștină, bunicul său fiind chiar preot. După ce s-a născut, bunicul său, preotul Isihie, l-a botezat pe acesta și pe parcursul copilăriei sale l-a învățat despre creștinism. Astfel, la 12 ani, Sfântul Ierarh Eutihie a fost trimis la Constantinopol pentru a-și completa studiile.

La scurt timp după acest moment, Sfântul Ierarh Eutihie a ales viața monahală și a mers la episcopul Amasiei pentru a îl îndruma, urmând ca în scurt timp să ajungă hirotonit diacon.

La vârsta de 30 de ani, Sfântul Ierarh Eutihie a îmbrăcat haina monahală într-una din mănăstirile din Amasia. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Rugăciune pentru Postul Paștelui: Aduce sănătate și armonie în familie

În anul 553 a fost convocat la Constantinopol de către împăratul Iustinian I, deoarece Mitropolitul Amasiei era bolnav și împăratul își dorea ca Sfântul Ierarh Eutihie să meargă în locul acestuia la întrunirea ierarhilor. Ajuns acolo, Sfântul Ierarh Eutihie i-a surprins pe marii ierarhi cu înțelepciunea sa, iar la scurt timp, Patriarhul Mina a trecut la cele veșnice, iar Sfântul Ierarh Eutihie a ajuns la rangul de patriarh. 

Deși la început Sfântul Ierarh Eutihie și împăratul aveau o relație foarte bună, de-a lungul timpului au început să apară mai multe diferențe, motiv pentru care împăratul a început să ia partea credințelor aftardochetiștilor. După această schimbare a credinței, împăratul a decis ca Sfântul Ierarh Eutihie să fie arestat și exilat la o mănăstire a Amasiei, timp de 12 ani. În anul 577, după 12 ani de exil, Sfântul Ierarh Eutihie a fost din nou așezat în scaunul patriarhal al Constantinopolului. 

La sfârșitul vieții acestuia, sănătatea sa era tot mai șubredă, iar la data de 6 aprilie în anul 582 Sfântul Ierarh Eutihie a trecut la cele sfinte, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 6 aprilie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, sărbătorit pe 6 aprilie în calendarul creștin

Ca pe uscat umblând Israel în adânc, a luat urma și pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruință să-I cântăm!
Îmbogățindu-te cu virtuți și luminându-te cu Luminile cele Strălucitoare ale darurilor lui

Dumnezeu, izbăvește-mă de patimile ticăloșiei prin rugăciunile tale, ca să te laud, Preaînțelepte Ierarhe Eutihie.
Viță sădită din cer în curțile lui Dumnezeu ai odrăslit, adevărat îndestulată cu roadele faptelor celor bune, împreună și cu ale minunilor, Sfinte Părinte Eutihie.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Făcând mintea stăpână, ai biruit tirania patimilor, Cuvioase. Pentru aceea, înălțându-te cu aripile nepătimirii, ai ajuns tocmai la Locașurile lui Dumnezeu.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Primind pe Ziditorul tău, precum a voit a Se întrupa mai presus de cuget din pântecele tău fără de sămânță, te-ai arătat cu adevărat Stăpână a făpturilor, Preacurată.