Sărbătoare cu cruce neagră pe 13 septembrie 2024. Cine a fost Sfântul Ioan de la Prislop

Autor: Bianca Vidoi

Sfântul Ioan de la Prislop

Sursa: doxologia.ro

La data de vineri, 13 septembrie 2024, este pomenit Sfântul Ioan de la Prislop, sărbătoare trecută alături de o cruce neagră în calendarul ortodox.

În a 13-a zi a lunii septembrie este celebrat Sfântul Ioan de la Prislop, reprezentând a cincea sărbătoare cu cruce neagră din calendarul ortodox pentru această lună. Iată care sunt tradițiile pe care le urmează credincioșii în această zi importantă pentru credincioși.

Sfântul Ioan de la Prislop, sărbătoare cu cruce neagră pe 13 septembrie

Sfântul Ioan de la Prislop este pomenit anual la data de 13 septembrie, zi care este trecută întotdeauna alături de o cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Creștinii țin post în această zi de sărbătoare, fiind o zi cu cruce neagră ce pică într-o zi de vineri, însă există și alte tradiții pe care le păstrează credincioșii.

Este recomandat ca oamenii să participe la slujbele religioase realizate pe parcursul zilei de 13 septembrie, în special la mănăstirile sau bisericile care poartă hramul Sfântului Ioan. Creștinii ce se află în apropierea locurilor în care a trăit Sfântul Ioan de la Prislop merg la acestea pentru a aprinde lumânări sau a îi aduce ofrande sfântului.

Este recomandat ca în această zi de sărbătoare să facem fapte bune, fiind un mod prin care îl putem cinsti pe Sfântul Ioan de la Prislop, potrivit antena3.ro.

Viața Sfântului Ioan de la Prislop

Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop s-a născut în satul Silvașu de Sus din ținutul Hațegului, iar acesta a trăit în a doua jumătate a  secolului al XV-lea.

Încă din copilărie acesta a fost atras de creștinism și tainele pe care le împărtășea Dumnezeu, astfel încât a decis să urmeze calea acestuia la Mănăstirea Silvașu, acolo unde a trăit în rugăciune și post. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Mănăstirea Silvașu sau Prislop, așa cum este cunoscută în prezent, a reprezentat locul în care Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop a fost tuns în monahism. Din acel moment viața sfântului a prins contur, iar acesta se împărțea între muncă, rugăciune și săvârșirea faptelor bune. Anii au trecut pe lângă Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, iar acesta și-a dorit să se retragă într-un loc retras și liniștit. 

Citește și: Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a demisionat. Cine este cel care îi va lua locul

În acel moment a decis să își caute liniștea, astfel acesta a plecat de la Mănăstirea Silvașu și a decis să sape o peșteră într-o stâncă ce se găsea în apropierea mănăstirii. Acest loc este vizitat și în ziua de astăzi de creștini, fiind cunoscut drept „Casa Sfântului".

Peștera pe care acesta a săpat-o i-a devenit casă până la restul zilelor sale, loc în care acesta se ruga puternic la Dumnezeu și ține post aspru. 

Decesul Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop nu a venit într-un mod natural. Se crede că acesta săpa cu o daltă o fereastră la chilia din stâncă, atunci când a fost împușcat de doi vânători ce l-au confundat pe sfânt cu o fiară a pădurii, potrivit pravila.ro

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.