In fiecare an, la data de 7 august, Biserica Ortodoxa praznuieste marea sarbatoare crestina, marcata cu cruce neagra in calendarul ortodox, cea a Sfintei Teodora de la Sihla, una dintre cele mai importante sfinte ale carei moaste se afla la Manastirea Sihla din Judetul Neamt. Si tot in aceasta zi mai sunt pomeniti si Sfantul Cuvios Pafnutie- Parvu Zugravul; Sfantul Cuvios Mucenic Dometie Persul, impreuna cu doi ucenici ai sai; Sfantul Cuvios Or din Tebaida (Egipt); Sfanta Cuvioase Potamia; Sfantul Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului; Sfantul Cuvios Asterie Singliticul; Sfantul Sozont din Nicomidia; Sfantul Iperehie; Sfantul Cuvios Teodosie.
In acest an, praznicele mentionate mai sus au picat intr-o zi de sambata, in timpul postului Adormirii Maicii Domnului, a carei pomenire se va savarsi pe data de 15 august.
SARBATOARE sambata, 7 august 2021: Cine a fost Sfanta Teodora de la Sihla
Potrivit crestinortodox.ro, Sfanta Teodora de la Sihla este pomenita in fiecare an in ziua de 7 august, fiind marcata in calendarul ortodox cu cruce neagra.
Cea din urma se va casatori cu Elefterie, insa la scurt timp acestia vor decide sa intre in cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, in vreme ce sotul ei, Elefterie, la Schitul Poiana Marului.
Se spune ca Sfanta Teodora ajunge ucenica egumenei manastirii, schimonahia Paisia. Din cauza turcilor, egumena se retrage in Muntii Buzaului impreuna cu Sfanta Teodora si cu cateva maici. Dupa zece ani de nevointa in Muntii Buzaului, ajunge in Muntii Neamtului.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ieroschimonahul Pavel, preotul Sihastriei, a dus-o pe Sfanta Teodora in partile Sihlei, unde se afla un bordei parasit, unde a ramas singura, s-a dedicat lui Hristos, si a petrecut multi ani in cea mai aspra nevointa mare. Iar dupa o vreme aceasta se va muta din chilie in pestera din apropiere si se cufunda in continuare in post si rugaciune asidua.
Dupa trecerea sa la cele vesnice, trupul Sfintei Teodora a ramas in secret in pestera, pana dupa anul 1830, cand familia domnitorului Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de
Citeste si:// Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla// Când se serbează și cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla
Rugaciunea grabnic ajutatoare inchinata către Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla
"O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul
lui Dumnezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a descoperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să dobândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!", potrivit doxologia.ro
Citeste si: //Sfânta Maria Mare// Se spune sau nu „La mulți ani!” de Sfânta Maria?