Sărbătoare cu cruce neagră, vineri, 2 iulie 2021. Creștinii ortodocși praznuiesc un mare Sfânt român, care a marcat si istoria țării noastre!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 01 iul 2021, 20:06
Calendar crestin-ortodox 2021. Sarbatoare mare vineri, 2 iulie 2021
Sursa: doxologia.ro

Biserica Ortodoxa il praznuieste vineri, 2 iulie 2021, pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, dar si Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Vlaherne.

Potrivit calendarului crestin-ortodox, in fiecare an la data de 2 iulie crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, marele domnitor al Moldovei, care a marcat istoria tarii noastre. Si tot la aceasta data este cinstita si Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in biserica din Vlaherne, precum si pomenirea Sfantului Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului si a Sfantului Mucenic Coint. Anul acesta, praznicele au picat intr-o zi de vineri, astfel, credinciosii postesc si se roaga cu evlavie.

Sarbatoare mare vineri, 2 iulie 2021. Credinciosii il praznuiesc pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Sfantul Stefan cel Mare s-a nascut din parinti crestini Bogdan Voda, fiul lui Alexandru cel Bun, provenit din neamul Musatinilor si din al Doamnei Oltea Maria, provenita din neamul Basarabilor. Stefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei intre anii 1457-1504 a ramas in memoria crestinilor romani drept un mare aparator al religiei crestin-ortodoxe.

Peste ani, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa-l canonizeze si sa-l treaca in randul sfintilor romani, in anul 1992. Potrivit traditiei, Stefan cel Mare obisnuia sa mearga la Cuviosul Daniil Sihastrul, ce reprezinta dovada clara ca era un bun crestin inca din tinerete.

Desi viata voievodului Stefan cel Mare a fost una destul de zbuciumata si a fost marcata de mari nenorociri, acesta a continuat sa isi pastreze credinta in Dumnezeu si a slujit tara cu mare responsabilitate in fata lui Dumnezeu.

De asemenea a ramas consemnat in istorie si faptul ca Stefan cel Mare a ctitorit numeroase biserici si manastiri in zona Moldovei, care dainuie si astazi. Sfantul Voievod Stefan cel Mare a decedat in anul 1504 si a fost inmormantat la Manastirea Putna. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?

Rugaciune catre Sfantul Voievod Stefan cel Mare

In aces an, praznicul Sfantului Voevod Stefan cel Mare a picat intr-o sfanta zi de vineri, cand crestinii ortodocsi postesc si se roaga cu credinta si evlavie. Iata ce rugaciune pot rosti cei aflati la vreme de necaz si boli:

"Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.

Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne

bucurăm în vecii vecilor. Amin", potrivit  doxologia.ro

Citeste si: Sarbatoare cu cruce neagra, joi, 1 iulie 2021. Biserica Ortodoxa praznuieste trei mari Sfanti, facatori de minuni si vindecatori de boli!