Sărbătoarea din data de 13 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului sau Ziua Eroilor, zi în care creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 13 iunie!
Calendar ortodox 13 iunie 2024
Sărbătoare 13 iunie. Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, anul acesta fiind pe data de 13 iunie în calendarul ortodox, trecută cu o cruce
La 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, ce a avut loc anul acesta la data de 5 mai 2024, credincioșii prăznuiesc Înălțarea Domnului. În scriiturile sfinte este notat că Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, acțiune ce a fost observată de către Apostoli, dar și de doi îngeri. Îngerii au mers să împărtășească vestea cu ucenicii lui Iisus, astfel încât să nu fie prea afectați de despărțirea de acesta.
Este notat în Faptele Apostolilor că în cele 40 de zile de după Învierea Mântuitorului, Iisus continua să propovăduiască Evanghelia, alături de cei 11 Apostoli, lângă Muntele Măslinilor, în nord-estul Betaniei. În acel moment, Iisus le-a oferit puterea Sfântului Duh celor 11 Apostoli, astfel încât să poată transmite mesajul lui tuturor oamenilor.
Citește și: Ce trebuie să pui la ușa de la intrare în casa ta de Înălțarea Domnului?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
La scurt timp după acest moment, doi oameni în straie albe au venit și le-au spus că Iisus se va reîntoarce în același mod ca la Înălțare. Mântuitorul Iisus Hristos și-a ridicat brațele în aer, binecuvântându-i pe ucenici în timp ce acesta se înălța către cer, potrivit pravila.ro.
Ce nu avem voie să facem în ziua în care este prăznuită Înălțarea Domnului?
La 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii celebrează Înălțarea Domnului, sărbătoare ce este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Din acest motiv, credincioșii ascultă mai multe superstiții, care să îi protejeze de ghinion sau spirite rele. Oamenii decid ca în această zi să nu dea nimic, în special sare, deoarece se crede că acest lucru aduce pagubă în gospodărie.
În această zi sfântă, credincioșii nu trebuie să semene, deoarece astfel culturile lor nu vor mai avea rod, de altfel, gospodinele nu trebuie să spele în această zi de sărbătoare. Această zi este ultima în care oamenii pot să roșească ouă și să realizeze diferite preparate specifice pentru sărbătorile pascale, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Sărbătoare 13 iunie
Canon de rugăciune către Înălțarea Domnului, sărbătorită pe 13 iunie în calendarul creștin
Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălțat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului și ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie și ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toți Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire și de pace lăuntrică!
Gonește de la noi, ticăloșii, gândurile rele care ne tulbură, căci știi, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuși. Vindecă rănile noastre sufletești și luminează ochii cugetelor noastre!
Tu știi că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Așadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea și să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim și de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului și să ne înălțăm cugetele și simțirile noastre la cer, pentru a ne împărtăși și noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!"