Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox la data de 21 mai 2024: La mulți ani tuturor românilor ce își celebrează onomastica!

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 mai 2024, 14:06

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox la data de 21 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 21 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena.

Sărbătoarea din data de 21 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, ce sunt pomeniți pentru modul în care au transmis creștinismul.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 21 mai!

Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la preacurata Lui Maică și pururea Fecioară Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin.

Calendar ortodox 21 mai 2024

Sărbătoare 21 mai. Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 21 mai în calendarul ortodox, trecută cu o cruce roșie.

Sfânta Elena era originară din Drepanum, iar de-a lungul tinereții sale, aceasta a fost cunoscută pentru inteligența, delicatețea și frumusețea ei. În anul 272, un ofițer din garda romană s-a îndrăgostit iremediabil de ea, iar rodul iubirii lor a fost chiar Constantin, cel ce avea să devină în timp primul împărat creștin.

În perioada în care acesta s-a născut aveau loc nenumărate persecuții creștine, iar Sfânta Elena începea să învețe mai multe despre creștinism, moment în care a început să creadă că Dumnezeu L-a dat pe Constantin pentru a se sacrifica pentru omenire. Din acel moment, Sfânta împărăteasă a început să se roage tot mai puternic pentru a veni ziua în care creștinismul să nu mai fie văzut ca un lucru rău.

La mulți ani tuturor românilor ce își celebrează onomastica!
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena și de ce îi sărbătorim pe 21 mai 2023?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus sau Sfântul împărat Constantin cel Mare, așa cum îl cunosc credincioșii, a fost proclamat de armata romană drept august al imperiului, în anul 306 până în anul 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrangerea lui Maxentiu și a lui Liciniu.

În anul 313, Sfântul împărat Constantin cel Mare a emis Edictul de la Mediolanum, prin care cerea ca persoanele creștine să nu mai fie persecutate, iar din acel moment, creștinismul a devenit o religie permisă. Tot în acest an, Sfânta Elena a primit botezul. În anul 321, Sfântul împărat Constantin cel Mare a impus ca ziua de duminică să fie de repaus în tot imperiul, potrivit pravila.ro.

Ce nu avem voie să facem când sunt pomeniți Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena?

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, sunt pomeniți la data de 21 mai 2024, zi ce este trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie. Acest semn arată importanța pe care o are această sărbătoare pentru creștini, fiind o zi plină de superstiții, tradiții și obiceiuri. Agricultorii aleg să nu lucreze în această zi sfântă, deoarece se crede că dacă vor munci pământurile vor avea parte de pagube aduse de către păsărilor cerului.

Pentru a proteja locuința, gospodinele aleg ca în această zi să stropească cu agheasmă. În mediul rural, oamenii aleg să aprindă un foc mare prin care vor trece oile pentru ca acestea să fie ferite de spiritele necurate ce se pot năpusti asupra lor. Oamenii sunt încurajați să nu se certe în această zi sau să divorțeze, deoarece se crede că aceste acțiuni vor atrage în viața lor o pierdere pe plan financiar sau sentimental, potrivit stirilekanald.ro.

Sărbătoare 21 mai

Canon de rugăciune către Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, sărbătoriți pe 21 mai în calendarul creștin

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 21 mai!
[Sursa: doxologia.ro]

Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei ce sunteți mai cinstiți decât toți împărații, aleșii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Dați-ne mângâiere și nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteți mijlocitori Sfintei Treimi și puteți să ne ajutați nouă. Auziți-ne și pe noi acum, alungați de la noi necazurile și nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viață și vindecați neputințele noastre, tămăduiți bolile noastre, potoliți răutatea noastră, izgoniți pe vrăjmașii noștri văzuți și nevăzuți. Dați-ne nouă ca în pace și în liniște să trăim; ajutați-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceți milă cu noi acum, când cu frică și cu umilință zicem către voi așa: Bucurați-vă, părinții creștinilor! Amin.