Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox la data de 24 iunie 2024: Este pomenită Drăgaica

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 iun 2024, 16:00

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox la data de 24 iunie 2024, cunoscută în popor drept Sânziene sau Drăgaica

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 24 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea din data de 24 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare ce este cunoscută în popor sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 24 iunie!

Calendar ortodox 24 iunie 2024

Sărbătoare 24 iunie. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este celebrată anul acesta pe data de 24 iunie în calendarul ortodox, dată trecută cu o cruce roșie.

Despre momentul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul ne spune Sfântul Evanghelist Luca în capitolul întâi al Evangheliei, iar acesta notează faptul că părinții Sfântului Ioan Botezătorul nu l-au putut avea pe acesta decât abia la bătrânețe, cu toate că aceștia erau cu frică de Dumnezeu. În acea perioadă era un blestem să nu poți avea un copil, astfel până l-au adus pe lume pe Sfântul Ioan Botezătorul, aceștia au fost marginalizați.

Îngerul Domnului s-a arătat în fața lui Zaharia, atunci când era rândul acestuia să slujească la templu, iar alături de acesta era și Sfântul Arhanghel Gavriil, ce i-au spus că rugăciunile sale și ale soției lui au fost ascultate și un copil o să le vină în cale. Zaharia nu a avut foarte multă încredere în ceea ce a spus Sfântul Arhanghel Gavriil, motiv pentru care acesta a rămas mut până în ziua în care Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Mesaje de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul 2023: Imagini creștine pentru această zi sfântă

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, cu șase luni înaintea nașterii Mântuitorului, iar acesta a fost un copil norocos încă de atunci când era în burta mamei sale, deoarece Sfânta Elisabeta a întâlnit-o pe Fecioara Maria, în momentul în care aceasta a venit să dea de veste despre Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. 

La opt zile după Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pruncul trebuia tăiat împrejur, potrivit tradiției, moment în care acesta trebuia să primească un nume, ce inițial era Zaharia, după tatăl acestuia, însă pe ultima sută de metri, Elisabeta s-a opus, spunându-le că se va

numi Ioan, potrivit pravila.ro.

Ce nu avem voie să facem în ziua în care este prăznuită Drăgaica?

În anumite zone din România, Nașterea Mântuitorului Ioan Botezătorul este cunoscută sub numele de Sânziene sau Drăgaică. Potrivit tradiției, Ielele sunt niște fete în straie albe, care apar în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie, iar acestea cântă şi dansează și atrag bărbații în vraja lor.

Pentru a-şi vedea sortitul, fetele trebuie să doarmă cu un buchețel de flori galbene sunt pernă, iar dacă tinerele sau femeile măritate poartă aceste flori în păr sau în sân, acestea devin mult mai atrăgătoare. 

Tot în această zi sfântă, credincioșii trebuie să adune rouă în dimineața zilei de 24 iunie 2024 și să se ducă cu aceasta în sat, fără a vorbi pe drum şi evitând să întâlnească pe cineva. Această rouă este folosită de tinere pentru a se spăla pe față, astfel încât să se mărite repede, potrivit europafm.ro.

Sărbătoare 24 iunie

Canon de rugăciune către Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 24 iunie în calendarul creștin

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.


Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu despre care Scriptura spune: "Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare", fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.