Sărbătoare cu cruce roșie în prima zi a anului 2024, în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi

Semnificația din spatele sărbătorii cu cruce roșie celebrată la data de 1 ianuarie 2024

Sursa: wowbiz.ro

Sărbătoare pe 1 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, trecută cu o cruce roșie în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, zi trecută alături de o cruce roșie în calendarul ortodox.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 1 ianuarie!

Calendar ortodox 1 ianuarie 2024

Sărbătoare 1 ianuarie. Tăierea împrejur cea după trup a Domnului este pomenită în fiecare an pe data de 1 ianuarie în calendarul ortodox.

Tăierea împrejur cea după trup a Domnului reprezintă doar una dintre cele 10 praznice închinate Mântuitorului Iisus Hristos, ce erau realizate de către israeliți, reprezentând un legământ făcut cu patriarhul Avraam și mai târziu de Moise cu Dumnezeu. În acea perioadă, primul nou-născut din familie primea apartenența de fiu al poporului ales prin numele pe care îl primea.

Acest obicei era prevăzut de legea lui Moise, iar toți cei noi-născuți de sex masculin trebuiau să ia parte la acesta.

Tăierea împrejur era realizată de către preoții Legii Vechi, iar pe lângă credința pentru Dumnezeu, acest obicei aducea aminte și de izbăvirea poporului evreu din robia Egiptului. Tăierea împrejur a fost adesea semănată cu jertfa oferită din partea oamenilor către Dumnezeu, ca semn că aceștia nu își mai doresc să urmeze o viață după voia instinctelor, ci după voia lui Dumnezeu.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Prin intermediul acestui obicei, credincioșii arată că au renunțat la toate obiceiurile pe care le aveau în trecut, dedicându-se lui Dumnezeu, reprezentând astfel un fel de curățare morală pe care aceștia o făceau. Data de 1 ianuarie este celebrată ca un praznic împărătesc, deoarece asemenea Domnului ce a luat trup omenesc pentru noi, a acceptat să primească și tăierea împrejur, motiv pentru care și noi ar trebuie să o facem.

După ce Domnul a fost tăiat împrejur, acesta a primit numele de Iisus, așa cum îl cunosc toți credincioșii pe acesta. Numele acestuia nu a fost unul întâmplător, ci a fost adus din cer de către îngerul Gavriil, chiar înainte de zămislirea Lui în pântecele Fecioarei. Această tăiere împrejur a avut loc în a opta zi de la nașterea acestuia, fiind astfel o trecere de la o stare carnală, la una spirituală, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 1 ianuarie

Canon de rugăciune pentru Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, prăznuit pe 1 ianuarie în calendarul creștin

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.

Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea ca întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău. Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne.

S-a întunecat mintea mea cu cele lumești și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin