Sărbătoare cu cruce roșie la data de 1 septembrie 2024: Tradiția la care trebuie să fie atenți credincioșii

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 aug 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc începerea noului an bisericesc.

Sărbătoarea din data de 1 septembrie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește începerea noului an bisericesc, fiind pomenit și Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 1 septembrie! 

Calendar ortodox 1 septembrie 2024

Sărbătoare 1 septembrie. Începerea noului an bisericesc este prăznuit în fiecare an pe data de 1 septembrie în calendarul ortodox, iar alături de aceștia se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

În această zi este pomenit și Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul s-a născut în Scythia Minor, în jurul anului 465. Încă de la o vârstă fragedă acesta a fost atras de minunile realizate de Dumnezeu, astfel a fost călăuzit spre o mănăstire dobrogeană. Datorită harurilor deosebite, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost chemat la Roma de Papa Ghelasie pentru a împărtăși cuvintele sfinte în Mănăstirea „Sfânta Anastasia”.

Pe parcursul vieții sale, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a tradus cuvintele Domnului, ceea ce a ajutat la recunoașterea teologiei răsăritene în mediul latin. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este pomenit în aceeași zi în care este celebrată prima zi a noului an bisericesc, deoarece cu ajutorul acestuia s-a început numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Prin acest nou mod de calculare al anilor se lasă în urmă era lui Dioclețian, iar în anul 753 are loc punctul de la care începe era creștină, potrivit crestinortodox.ro.

Există nenumărate tradiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont în această zi de sărbătoare, însă cea mai cunoscută este cea legată de vremea de afară.

Se crede că așa cum o să fie vremea la data de 1 septembrie o să fie pe parcursul toamnei. Dacă vremea o să fie posomorâtă la data de 1 septembrie, atunci următoarele trei luni o să fie condiții meteo nefavorabile. Dacă dimineața va ploua, atunci o să fie vorba despre o primăvară ploioasă, potrivit evz.ro.

Sărbătoare 1 septembrie

Canon de rugăciune pentru începerea noului an bisericesc și a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, pomenită pe 1 septembrie în calendarul creștin

Sfinte Cuvioase Părinte Dionisie Exiguul, chip al smereniei adevărate, ascuns în vistieria Bisericii celei Una, Sfânta, Sobornicească și Apostolică, cel ce ai dobândit înțelepciunea Duhului Sfânt și te-ai arătat vită bine roditoare din pământul Dobrogei, aducând strugurii cuvintelor dumnezeieșți spre folosul de obște al credincioșilor, roagă-te Domnului să ne învrednicească a ne cunoaște și a ne îndrepta greșelile, să ne dăruiască adevărată pocăință și râvna sfânta spre împlinirea poruncilor Evangheliei Sale, ca să ne împărtășim fără de osândă cu Trupul și Sângele lui Hristos, spre sfințirea și mântuirea noastră.

Cel ce prin cuvintele tale ai păzit Biserica de eresurile care îi amenințau unitatea, păzește-ne, Sfinte, de toate smintelile propovăduitorilor înșelători și de orice dezbinare și ura. Cel ce ai strălucit în cetatea Romei ca o făclie nestinsă a Adevărului și ai împărtășit tuturor lumina cunoștinței de Dumnezeu, luminează și sufletele noastre, ca să ne facem vrednici a ajunge locuitori ai Împărăției cerurilor.

Tu, ca un slujitor adevărat al Mântuitorului Iisus, ai înmulțit cu înțelepciune talanții primit de la Dumnezeu și te-ai făcut povățuitor spre mântuire multor suflete care însetau de cunoașterea dreptei credințe și a dreptei făptuiri. Acum, fiind în lăcașurile cerești, adu-ti aminte și de noi, rugându-te să câștigăm dreapta socotință, spre a ne păzi de toate înșelăciunile lumii și a lucra cele plăcute lui Dumnezeu, spre a stinge focul ispitelor și a rămâne curați de orice întinăciune, ca să ne facem părtași milei Sale celei bogate și să moștenim Împărăția cerească, slăvind pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt.

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.