Sărbătoare cu cruce roșie la data de 29 august 2024. Se ține post în această zi de joi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 aug 2024, 16:00

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 29 august 2024, atunci când creștinii ortodocși își amintesc de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea din data de 29 august 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 29 august! 

Calendar ortodox 29 august 2024

Sărbătoare 29 august. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe data de 29 august în calendarul ortodox, iar alături de aceștia se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează ultima sărbătoare cu cruce roșie din acest an bisericesc, fiind și ultima zi în care se ține post. În perioada în care Sfântul Ioan Botezătorul a trăit, împăratul Irod se afla la conducerea regatului, iar modul în care acesta își trăia viața era de neconceput pentru creștini. 

Irod s-a îndrăgostit de soția fratelui său, Irodiada, femeie ce i-a promis că o să se căsătorească cu el dacă renunță la soția pe care o are, mai exact fiica împăratului Arabiei.

Împăratul nu a stat mult pe gânduri, iar imediat ce a ajuns la Roma a alungat-o pe soția sa și s-a căsătorit cu Irodiada, împotriva legii. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Ioan Botezătorul a aflat de cele realizate de împăratul Irod și a decis să îl mustreze pe acesta în fața oamenilor din cetate, rostind: „Nu ți se cade să ții pe femeia fratelui tău" (Marcu 6, 18). Irod nu a suportat toate criticile aduse de către Sfântul Ioan Botezătorul, însă nu își dorea să îl ucidă pe sfânt, astfel a oprit-o pe soția sa, ce încerca să îl ucidă.

Pentru a fi apărat de posibile persoane ce și-ar fi dorit să îl ucidă, Irod a poruncit ca Sfântul Ioan Botezătorul să fie închis în temniță. A urmat ziua lui Irod, iar acesta a poruncit să se facă un mare ospăț, iar fiica Irodiadei, Salomeea, i-a cerut tatălui său să îi aducă capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, iar Irod i-a îndeplinit dorința, potrivit pravila.ro

Pe parcursul zilei de 29 august 2024, credincioșii sunt încurajați să nu folosească cuțitul, deoarece este unealta ce a fost folosită pentru tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, astfel totul o să fie rupt cu mâna. Este recomandat ca oamenii să evite consumul alimentelor rotunde, ce se pot asemăna cu capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoare 29 august

Canon de rugăciune pentru Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită pe 29 august în calendarul creștin

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.


Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu despre care Scriptura spune: "Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare", fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.