Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 30 ianuarie 2024: Este cruce roșie! Rugăciunea pe care trebuie să o rostim pentru sănătate

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 ian 2024, 08:43

Ce sfinți sunt pomeniți la data de 30 ianuarie 2024, când se prăznuiesc Sfinții Trei Ierarhi 

Sursa: condoleante.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 30 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îisărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi.

Sărbătoarea din data de 30 ianuarie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 30 ianuarie!

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024

Sărbătoare 30 ianuarie. Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 30 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfinții Trei Ierarhi reprezintă o sărbătoare importantă pentru credincioși, aducând aminte de unirea comunității de credincioși în perioadele grele, în care aceștia începeau să se dezbine din cauza diferențelor. Acest aspect este amintit și în Sfânta Treime, acolo unde diferența dintre Tatăl, Fiul și Sfântul Duh nu duce la dezbinare, motiv pentru care nici oamenii nu trebuie să se lege de diferențele dintre ei pentru a se trage în jos.

Biserica ortodoxă îi pomenește și separat pe Sfinții Trei Ierarhi, pe Sfântul Vasile la data de 1 ianuarie, pe Sfântul Grigore la data de 25 ianuarie și pe Sfântul Ioan Gură de Aur, la data de 13 noiembrie și 27 ianuarie. În afară de aceste zile, Sfinții Trei Ierarhi sunt pomeniți și împreună, la data de 30 ianuarie, unde se arată că nu este unul mai important decât altul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Întreaga dispută a început la sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol, atunci când credincioșii vor să descopere care dintre cei trei sfinți este mai important, iar după mai mulți ani după ce aceste dispute au persistat, Sfinții Trei Ierarhi au mers în fața episcopului Evhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous pentru a cere rezolvarea acestei dispute ce separau credincioșii.

Aceștia rosteau: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi.

Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire.
Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la cate trei într-o singura zi, și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fata lui Dumnezeu, una suntem.", potrivit pravila.ro.

În anul 1084, Sfântul Ioan Mauropous a decis să îi celebreze pe cei trei în aceeași zi, astfel încât să nu mai existe diferențe între credincioși, la data de 30 ianuarie, iar sărbătoarea este trecută cu o cruce roșie.

Sărbătoare 30 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți pe 30 ianuarie 2024 în calendarul creștin

Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prealuminate- minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce ați fost dăruiți Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.


Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere și învățați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiți-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, așa cum odinioară ați făcut cu cei pe care i-ați păstorit. Fiți deci călăuzele noastre către cer!
Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie și înțelepciune! Voi, cei care trăiți în cer, rugați-vă, sfinților, ca și noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim și să le facem pe cele de sus. Fiți alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viața aceasta și după moarte, ca și noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!