Sărbătoare cu cruce roșie la data de 6 august 2024. Este dezlegare la pește în această zi de sărbătoare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 aug 2024, 14:02

Schimbarea la Față a Domnului

Sursa: freepik

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 6 august 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului.

Sărbătoarea din data de 6 august 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 6 august! 

Calendar ortodox 6 august 2024

Sărbătoare 6 august. Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 august în calendarul ortodox, iar alături de aceștia se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Schimbarea la Față a Domnului a avut loc în anul 33 de la nașterea Sa, și în al treilea an și cel de pe urmă al propovăduirii Sale. Acesta a mers în părțile Cezareei lui Filip, iar Petru a rostit: „Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu" (Matei 16, 16). A fost momentul în care Domnul a început să le mărturisească ucenicilor Săi că trebuie să meargă la Ierusalim și să fie ucis.

Ucenicii au început să se întristeze, în special Petru, ce a spus: „Fie-Ți milă de Tine, să nu Ți se întâmple Ție aceasta" (Matei 16, 22), însă a încercat să le ia supărările de pe suflet și le-a rostit: „Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea pe Fiul Omului venind în Împărăția Sa" (Matei 16, 28). 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

După 8 zile de la acest momentul, Domnul a plecat în călătoria Sa spre părțile Cezareei lui Filip, în hotarele Galileei, la Muntele Tabor, mergând după El ucenicii Săi și mult popor. Acesta a lăsat la poalele muntelui poporul, dar și majoritatea ucenicilor săi, luându-i doar pe Petru, Iacov și Ioan pentru a se ruga împreună.

Moise și Ilie s-au arătat lor, iar acest moment i-a făcut pe cei trei Apostoli să observe cu adevărat cine se află lângă ei, potrivit pravila.ro.

Se spune că atunci când vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată, iar dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă.

Sărbătoare 6 august

Canon de rugăciune pentru Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorită pe 6 august în calendarul creștin

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care locuiești întru Lumina cea nepătrunsă, și ești Strălucire Slavei Tatălui și Chip al Ipostasului Său! La plinirea vremii ai venit, Tu, pentru mila cea nespusă față de neamul omenesc cel căzut, Te-ai micșorat, chip de rob luând, Te-ai smerit pe sine, ascultător fiind

chiar până la moarte. Totuși, înainte de Cruce și de pătimirea cea de bunăvoie, în muntele Taborului, Te-ai Schimbat la Față, întru slava Ta dumnezeiască, înaintea sfinților Tăi ucenici și Apostoli, ca atunci când Te vor vedea răstignit și dat morții să priceapă că pătimirea este de bunăvoie și dumnezeiască.

Învrednicește-ne și pe noi, pe toți, să prăznuim Preacurata Schimbare la Față cu inimă curată și cu minte neîntinată, să urcăm în muntele Tău cel sfânt, în sălașul sfintei Slavei Tale, unde este glasul curat al celor ce prăznuiesc, glasul nespusei bucurii, ca acolo, împreună cu sfinții, Față către față, să vedem slava Ta, în ziua cea neînserată a Împărăției Tale și să preaslăvim Preasfânt Numele Tău, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.