Conform calendarului crestin ortodox, credinciosii ortodocsi il praznuiesc in fiecare an la data de 18 iulie pe Sfantul Mucenic Emilian de la Durostorum, alaturi de Sfantul Cuvios Pamvo. Anul acesta praznicele pica in cea de-a patra duminica dupa Rusalii, sau a Sfintilor Parinti de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, cand crestinii merg la biserica, unde preotii dau citire in timpul Sfintei Liturghii pildei intitulata Vindecarea slugii sutasului si cea numita Rugaciunea lui Iisus, ce se afla in Evanghelia dupa Ioan.
Sarbatoare duminica, 18 iulie 2021: Cine a fost Sfantul Mucenic Emilian de la Durostorum
Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Emilian de la Durostorum a fost soldat in armata romana, in vremea Imparatului Flaviu Claudiu Iulian (361-363). Acesta a fost fiul prefectului Sabbatianus, din Durostor. Biserica ortodoxa nu a consemnat multe date despre viata Sfantului Emilian insa, se precizeaza ca in actul lui martiric de a refuza sa renunte la crestinism, apar informatii despre patimirea si moartea sa.
Edictul de la Milan, din anul 313, cand imparatul Constantin cel Mare a oferit libertate religiei crestine pe teritoriul Imperiului Roman, ceea ce a oprit persecutarea crestinilor pentru o vreme, pana cand paganismul a reaparut odata cu urcarea pe tron a imparatului Iulian Apostatul (361-363).
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Rugaciune catre Sfantul Mucenic Emilian de la Durostorum
In aceasta zi de duminica, 18 iulie 2021, credinciosii crestin-ortodocsi participa la Sfanta Liturghie si pot inchina rugaciuni staruitoare cu multa evlavie catre Sfantul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?
"Prealăudate mucenice al lui Hristos, Sfinte Emilian, care ai sfărâmat altarele idolilor și te-ai adus jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei ce cădem înaintea icoanei tale și cu umilință te rugăm:
fii mijlocitor nouă către Stăpânul și Mântuitorul lumii, ca unul care ai dobândit îndrăznire către Dumnezeu. Cel ce ai risipit idolii templului, alungă idolii necredinței care s-au înălțat în sufletele noastre și, prin rugăciunile tale către Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, zdrobește păcatul sub picioarele noastre, ca să punem hotar vieții noastre întinate. Stea luminoasă pe cerul Bisericii, alungă întunericul neîncrederii dintre noi și umple mintea noastră de cunoștința cea adevărată din înțelepciunea cea dată ție.
Dă-ne răbdarea ta, Sfinte, virtute cu care ai biruit privind la Cel a Cărui suferință a depășit orice suferință și a Cărui slavă strălucitoare a depășit orice slavă. Dă-ne curajul și voința ta; credința și iubirea ta către Dumnezeu. Învață-ne umilința cu care ai părăsit toate bucuriile și bogățiile pământești, iară pacea cu care ai stat în fața guvernatorului, fă să strălucească și în noi podoaba frumuseții inimii tale curate. Tu, care umpli de lumină pe cei credincioși, pune în noi, cu rugăciunile tale, temelia statorniciei și a sfințeniei, Moștenitorule al nemuririi, roagă-te să fim și noi împreună cu tine moștenitori. Tu, care te desfătezi cu cetele tuturor sfinților și faci fii ai luminii pe cei ce se roaga ție și te prăznuiesc, roagă-te să ajungem la Soarele dreptății și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care strălucește peste toți cei pecetluiți cu Sângele Său. Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, în vecii vecilor. Amin", potrivit doxologia.ro