Sarbatoare importanta cu cruce rosie, joi, 24 iunie 2021. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul sau Dragaica! Ce rugaciune se rosteste de Sanziene!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 26 iul 2022, 16:35
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, denumita popular si Dragaica sau Sanziene
Sursa: doxologia.ro

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 24 iunie 2021, este cinstita Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Pe data de 24 iunie, in fiecare an, Biserica Ortodoxa praznuieste marea sarbatoare crestina a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, marcata in calendar cu cruce rosie, care este denumita conform traditiei populare si Dragaica sau Sanziene. Anul acesta praznicul a picat intr-o zi de joi, in timpul Postului Sfintilor Petru si Pavel, motiv pentru care crestinii ortodocsi au dezlegare la peste in aceasta zi si totodata se pot ruga cu mare evlavie si credinta catre Sfantul Ioan Botezatorul pentru sanatate si belsug in casa.

Sarbatoare 24 iunie 2021. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut intr-o familie de crestini extrem de credinciosi. Parintii sai, Zaharia si Elisabeta s-au rugat mult catre Dumnezeu pentru a le harazi un copil si abia la batranete acestia au primit marea binecuvantare de a avea un fiu.

Preotul Zaharia a primit vestea de la ingerul Gavriil, pe cand se afla in templu, care i-a transmis ca rugile sale au fost ascultate si vor avea un copil, pe care il vor numi Ioana.

Pentru ca s-a aratat sceptic la vestea primita, preotul Zaharia a ramas fara glas pana la nasterea fiului sau, cand ca inteles ca totul s-a intamplat cu voia lui Dumnezeu. In ziua nasterii fiului sau, Zaharia a decis sa-l numeasca Ioan si atunci i-a revenit si glasul.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: INTERZIS de Sânziene 2021. Tradiții și obiceiuri de Drăgaică. Ce nu trebuie să faci în această zi?

Rugaciune inchinata Sfantului Ioan Botezatorul

In data de 24 iunie, credinciosii ortodocsi aflati la vreme de suferinta sau de boala grea, pot rosti o rugaciune puternica, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, pentru a primi grabnic ajutor si binecuvantare. Acestia pot rosti cu evlavie si credinta rugaciunea realizata de catre Preasfințitul Macarie, Episcop al românilor ortodocși din Europa de Nord:

"Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință.

Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți,
înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin"
, potrivit doxologia.ro

Citeste si: TRADIȚII de Sfinții Petru și Pavel 2021. Ce se face de Sfinții Petru și Pavel pentru a avea noroc și sănătate?

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?