Potrivit calendarul crestin-ortodox, in fiecare an la data de 29 iulie crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Calinic, mare facator de minuni, cel care si-a dat sufletul in mainile Domnului in timp ce a fost aruncat in flacari. Tot in aceasta zi sunt pomeniti si Sfanta Mucenita Teodota, impreuna cu fiii sai; Sfantul Mucenic Mamant; Sfantul Mucenic Vasilisc; Sfantul Constantin, patriarhul Constantinopolului; Sfantul Ioan ostasul; Sfintii Mucenici Veniamin si Virie; Sfantul Mucenic Eustatie din Mtskheta.
Sarbatoare, joi, 29 iulie 2021. Cine a fost Sfantul Calinic
Conform crestinortodox.ro, Sfantul Calinic s-a nascut in cetatea Cilicia. In anul 290 dupa Hristos, in timp ce se afla in cetatea Ancira din Galatia, Sfantul Calinic a fost capturat de pagani si dus in fata conducatorului cetatii, care i-a cerut sa se lepede de credinta crestina si sa creada in zeitati.
"Mie dorit imi este a suferi pentru Domnul meu, precum ii este painea celui flamand.", a spus Sfantul Mucenic Calinic.
Sfantul Calinic a fost supus unor chinuri grele, i-au fost puse incaltari din fier, care aveau cuie in interior si a fost fugarit in cetatea Gangra.
Insa Calinic mergea ca si cum nu simtea durerea din ranirea picioarelor si in timp ce fugea acesta canta psalmul lui David: "Asteptand, am asteptat pe Domnul, si a cautat la mine si a auzit rugaciunea mea. Si m-a scos din groapa patimilor si din tina noroiului, si a pus pe piatra picioarele mele si a indreptat pasii mei". Traditia crestina spune ca in timp ce era dus spre executie i s-a facut sete, iar Dumnezeu i-a daruit apa dintr-o stanca si izvorul respectiv n-a incetat, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
In cele din urma, Sfantul Calinic a fost aruncat in flacari, unde si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, insa mai tarziu cei care l-au persecutat i-au decoperit trupul neatins de foc.
Citeste si: CALENDAR creștin ortodox august 2021. Lista celor mai importante sărbători religioase din luna august 2021
Canon de rugaciune catre Sfantul Mucenic Calinic
Troparul Sfantului Mucenic Calinic, glasul al 4-lea:
"Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Armele lui Faraon şi puterea lui le-a aruncat în mare Cel Tare întru războaie; să-I cântăm cântare nouă, căci cu slavă S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Mucenice Calinic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Punându-te pe căruţă înţelegătoare, cu adevărat ai înecat cetele egipteanului celui înţelegător, în Marea Roşie cea din sângiuirile tale, Sfinte Calinic, Lauda mucenicilor.
Stih: Sfinte Mucenice Calinic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu dumnezeiască haină îmbrăcându-te, înţelepte, te-ai dezbrăcat de podoaba cea pământească şi ai alergat în privelişte şi în chip vădit şi pe vrăjmaşul l-ai biruit, preafericite.
Stih: Sfinte Mucenice Calinic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Prin legăturile chinurilor tale dezlegând măiestriile cele cu multe împletituri ale vrăjmaşului, l-ai trântit la pământ, ca pe un neputincios şi l-ai sfărâmat cu picioarele tale, Sfinte Calinic.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Pe tine, pe care te-a văzut mai înainte ceata proorocilor ca o Uşă Cerească şi ca un Rug Nears, te cunoaştem, Maică Fecioară Curată, căci ai născut pe Dumnezeu.", potrivit doxologia.ro