Sărbătoare la data de 15 ianuarie 2024, când este pomenit unul dintre primii pustnici ai creștinismului

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 ian 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul este pomenit la data de 15 ianuarie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 15 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, care este unul dintre primii pustnici ai creștinismului.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, care este unul dintre primii pustnici ai creștinismului.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 15 ianuarie!

Calendar ortodox 15 ianuarie 2024

Sărbătoare 15 ianuarie. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul este sărbătorit în fiecare an pe data de 15 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut într-o familie cu o stare financiară foarte bună, ce l-au învățat încă de mic să creadă în Dumnezeu. Acesta s-a născut în jurul anului 227, într-un sat din regiunea Tebaida, din Egipt. Viața nu a fost așa bună cu el deoarece la vârsta de 15 ani acesta a rămas orfan, rămânând astfel în grija soțului surorii sale, ce nu îl iubea cu adevărat pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, dorindu-și doar o parte din averea pe care acesta a moștenit-o.

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

Împăratul păgân Decius a decis să înceapă o nouă persecuție asupra creștinilor, iar cum cumnatul Sfântului Cuvios Pavel Tebeul își dorea să pună mână pe moștenirea acestuia, a decis să îl urmărească și să le spună prigonitorilor că este creștin. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul avea 20 de ani când a aflat de planul cumnatului său, motiv pentru care a decis să plece în pustietate, într-o peșteră săpată în munte.  

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

A trăit în pustietate timp de 90 de ani, iar după ce a ajuns la această vârstă înaintată, Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a rugat lui Dumnezeu să-i descopere dacă mai există cumva în pustie o persoană care să fie retasă, iar după 5 ani de rugăciuni,

o voce i-a răspuns cu numele Sfântului Antonie cel mare.

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a întâlnit astfel cu Sfântul Antonie cel mare, după trei zile de călătorie continuă pe care cel din urmă le-a parcurs. Cei doi au stat o noapte întreagă pentru a discuta despre viața pe care cei doi au trăit-o. Sfântul Antonie cel mare a fost pus de Sfântul Cuvios Pavel Tebeul să meargă la mănăstire pentru a îi aduce mantia, după care a trecut la cele sfinte, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 15 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, sărbătorit pe 15 ianuarie în calendarul creștin

Să cântăm Domnului, Celui Ce a povățuit pe poporul Său prin Marea Roșie, cântare de biruință, că S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Pavel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adunându-ne, credincioșilor, să cinstim cu cântări, după datorie, pe Sfântul Pavel, purtătorul de Dumnezeu, ca pe o podoabă a sihaștrilor.


Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Pavel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citește și: 2024 este an bisect: Ce superstiții există în tradiția românească?

Făcutu-te-ai întâi cetățean al pustiului, pururea Lăudate Pavel, arătându-te prin sihăstrie moștenitor al Împărăției Cerurilor.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Pavel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu totul curățindu-te pe tine însuți, prin înfrânare, prea­fericite, te-ai arătat locaș lui Dumnezeu și cu îngerii împreună locuitor.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Născătoare de Dumnezeu Preacurată, Ceea ce mai presus de fire ai născut, Întrupat, pe Cuvântul Cel Veșnic și mai presus de toate, pe tine te lăudăm.