Calendar ortodox 19 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, ce a fost unul dintre mucenicii Sfântului Antonie cel Mare.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 19 ianuarie!
Calendar ortodox 19 ianuarie 2024
Sărbătoare 19 ianuarie. Sfântul Cuvios Macarie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 19 ianuarie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Macarie cel Mare s-a născut în jurul anului 300, în satul Șabșir, Menuf, în Egiptul de Jos, iar acesta a fost crescut de o familie credincioasă, ce l-a susținut în procesul său de învățare a tainelor Sfintei Scripturi. Părinții acestuia au avut nevoie de o minune pentru a îl aduce în viața lor pe Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, deoarece amândoi ajunseseră la o vârstă înainte, iar după multe rugăciuni, un înger i-a apărut în vis tatălui acestuia pentru a îi spune că o să fie binecuvântat cu un fiu, al cărui nume o să fie
Sfântul Cuvios Macarie cel a urmat încă de la o vârstă fragedă cuvântul Domnului, iar atunci când a venit vremea ca acesta să se căsătorească, tatăl său a insistat să facă acest pas, motiv pentru care s-a prefăcut bolnav timp de câteva zile sperând că va găsi o soluție pentru a ieși din această situație.
Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Tânărul l-a rugat să îl lase să plece în pustietate pentru câteva zile, astfel încât să își dea seama ce vrea să facă cu viața lui, acolo unde a avut o vedenie, ce îi arăta pustietatea, spunând că este moștenită de el. În momentul în care acesta s-a întors din această expediție, Sfântul Cuvios Macarie cel Mare a aflat că logodnica lui murise, urmând ca la scurt timp să se stingă din viață și părinții lui.
Bărbatul a înțeles că aceste coincidențe erau semnele Domnului că i-a ascultat rugăciunile, motiv pentru care a decis să lase toată averea sa săracilor, pentru a pleca în pustietate. Pentru gestul său, Sfântul Cuvios Macarie cel Mare a fost numit preot, funcție pe care a decis să o pună în practică doar la în cadrul bisericilor de la sat, petrecându-și restul timpului în pustietate.
La vârsta de 40 de ani, Sfântul Cuvios Macarie cel Mare a primit de la Dumnezeu darul tămăduirii și al prorociei, motiv pentru care tot mai mulți ucenici și-au dorit să
Sărbătoare 19 ianuarie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, sărbătorit pe 19 ianuarie în calendarul creștin
Sfinte Cuvioase Macarie, cel care te-ai învrednicit a fi numit odinioară de contemporani "dumnezeu pământean" pentru blândețea, mila și îndelunga răbdare față de frații cei neputincioși, grăbește de ne acoperă cu aripile rugăciunilor tale de năvala ispitelor care
ne vin de la lume, de la trup și de la cel viclean. "Vas ales" al înțelepciunii celei de sus, povățuiește-ne întru nevoință și învață-ne întru pocăință. "Copil bătrân" care ai câștigat Împărăția urmând cuvântului Mântuitorului, scoate-ne din starea celor îmbătrâniți în rele și patimi. "Heruvim al pustiei", du-ne în pustia cea lăuntrică, spre izbăvirea de Babilonul desfrânării din afară. Învățător mult-iubit al demnității de a fi creștin, îmboldește în noi glasul conștiinței, ca să ne aflăm întru adevăr. Iubitor al sărăciei și al smereniei, insuflă în noi singurul dor de Împărăția lui Hristos. Sfinte Macarie cel Mare, minunate învățături picuri în inimile noastre. Îndulcește-ne amarul viețuirii în lume cu har nemăsurat.Fă-ne iubitori ai slavei Împăratului făpturii, iar pe cele slăvite ale lumii învață-ne să le disprețuim. Din cursele diavolești ne scoate până la cea mai de pe urmă suflare a noastră pe acest pământ. Cu smerenia ajută-ne să biruim întăriturile trufiei omenești. Cu pacea lăuntrică ajută-ne să trecem tulburările și războaiele cele nevăzute. Tu ne-ai povățuit pe noi, sfinte al lui Dumnezeu, în lupta cu patimile care se duce până la sfârșit, fiindcă numai harul ne păzește de căderea în păcat. Pentru aceea te rugăm, Sfinte Macarie cel Mare, până întru sfârșit ne povățuiește și întru războiul cel nevăzut ne însoțește ca, prin rugăciunile tale, Sfinte Părinte, să ne izbăvim, dobândind blândețe și discernământ, iar la Judecata de Apoi să ne învrednicim de bunătățile cele veșnice. Amin.