Sărbătoare la data de 21 ianuarie 2024, când este pomenit sfântul căruia i s-a tăiat limba și mâna dreaptă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 ian 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit la data de 21 ianuarie 2024

Sursa: pravila.ro

Sărbătoare pe 21 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, ce s-a dedicat complet credinței, trecând prin chinuri cumplite pentru aceasta.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 21 ianuarie!

Calendar ortodox 21 ianuarie 2024

Sărbătoare 21 ianuarie. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 21 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, la Constantinopol, iar acesta a făcut parte dintr-o familie de aristrocrați, motiv pentru care a avut parte de cea mai bună educație. La vârsta de 9 ani, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a rămas orfan, iar din acel moment, acesta a fost încredințat unei mănăstiri din Palestina. 

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

La vârsta de 30 de ani, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost chemat de împăratul Heraclie pentru a îi oferi slujba de prim secretar. La trei ani de la acest moment, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a decis să nu este drumul pe care vrea să îl urmărească în viață, astfel renunță la post și decide să se călugărească în Mănăstirea Hrisopolis.

Urmează să plece după câțiva ani la Cizic, din cauza invaziei persane de la anul 626 să se refugieze la Cartagina.

În anul 633, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost arestat și adus la Constantinopol, urmând să fie condamnat, iar la 655 a fost exilat în Bizija, în Tracia. În Bizija a avut loc oa audiere, urmând ca sfântul să se întoarcă în Constantinopol pentru o altă audiere. La 662, atunci când a avut loc audierea de la Constantinopol, Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul i s-a tăiat limba din rădăcină și mâna dreaptă, pentru a îl opri din a împărtăși adevărul.

După acest chin, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost trimis apoi în exil în țara Lazilor, acolo unde a fost monah până la sfârșitul vieții, mai exact până la vârsta de 82 de ani, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 21 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, sărbătorit pe 21 ianuarie în calendarul creștin

Vino, Preaslăvite Cuvinte ai lui Dumnezeu, și ne împărtășește, pe măsura puterilor noastre, descoperirea cuvintelor Tale.

Înlăturând grosimea învelișurilor, arată-ne, Hristoase, frumusețea înțelesurilor spirituale. Ia-ne de mâna dreaptă, adică de puterea minții noastre, și "ne călăuzește pe calea poruncilor Tale" (Ps. 119, 9-10) Și ne du "la locul cortului Tău cel minunat, până în lăuntrul casei lui Dumnezeu în glas de bucurie și de mărturisire a zvonului de sărbătoare", ca și noi, prin mărturisirea făptuirii și prin bucuria contemplației, să fim învredniciți a veni la locul negrăit al ospățului Tău și să ne ospătăm împreună cu cei care prăznuiesc acolo duhovnicește.
Cântând cunoștința celor negrăite cu glasurile netăcute ale minții. Și mă iartă pe mine, Hristoase, că îndrăznesc, la porunca slujitorilor Tăi celor vrednici, ceea ce este peste puterea mea. Luminează cugetarea mea neluminată, spre înțelegerea locului de față. Ca să fii și mai mult slăvit, ca Unul Care dai orbilor vedere și faci limba bâlbâiților să grăiască cu claritate

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.