Sărbătoare mare azi în calendarul ortodox: Sf. Petru și Pavel! Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 29 iun 2023, 10:31

Tradiții și oboceiuri în ziua Sf Petru și Pavel

Sursa: ziarullumina

Sf Petru și Pavel, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri în ziua Moșilor de Sânpetru.

Sf Petru și Pavel, sărbătoare joi cu cruce roșie în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri pentru data de 29 iunie, cunoscută și ca ziua Moșilor de Sânpetru.

Sf Petru și Pavel 2023. Sărbătoare cu cruce roșie 

Sf Petru și Pavel, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc joi, 29 iunie, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii celor din penitenciare care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit

pe creştini. 

Data de 29 iunie, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, mai este cunoscută în tradiția populară ca Moșii de Sânpetru. În această zi, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morți să aibă ce bea pe lumea cealaltă.

De Sf Petru și Pavel, femeile dau de pomană și vase cu vin, lapte şi mâncare gătită, iar la biserică se duc  mere, colivă, colaci i puțină miere în faguri.

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. 

Citește și: Calendar Ortodox 29 iunie 2023: Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoare cu cruce roșie azi. Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Sânpetru

Ce nu ai voie să faci în ziua Sfinților Petru și Pavel

Pe data de 29 iunie, atunci când sunt sărbătoriți Sfinții Aposoli Petru și Pavel, nu se spală, nu se coase, nu se lucrează și nici nu se aruncă gunoiul din casă. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. În ziua Sfinților Petru și Pavel, femeile nu au voie să toarcă ca să nu întoarcă colacii de la morți. 

De asemenea, de Sf Petru și Pavel, nu este bine să fie scuturați merii, deoarece culturile celor care fac asta vor fi distruse de grindină.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

O altă superstiție spune că nu se pun capcane în ziua de 29 iunie, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă.

O legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună în mare pericol.

Tradiţia populară spune că în această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei ce se rătăcesc în păduri sau în munţi. Aceştia ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.

Citește și: Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2023: Urări și felicitări cu La mulți ani

Cine își sărbătorește onomastica de Sf Petru și Pavel 2023

Peste 500.000 de români îşi aniversează onomastica pe 29 iunie, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Potrivit statisticilor, din cei 503.995 de români care îşi sărbătoresc onomastica, 382.960 sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Petru/ Petre (208.829) şi 121.035 femei.

Nume de bărbați care se sărbătoresc de Sf Petru și Pavel 2023: Petru, Petre, Pavel, Paul, Petrică, Petrișor, Petronel, Petruș, Petruț. 

Nume de femei care se sărbătoresc de Sf Petru și Pavel 2023: Paula, Paulina, Petra, Petruța, Petronela, Petrița.

Citește și: Ce se mănâncă de Sf. Petru și Pavel: Tradiții și obiceiuri românești

 

 

Taguri: