Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 17 ianuarie, ceea ce înseamnă că luni, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce negră. Ce tradiții și superstiții se leagă de această sărbătoare și ce se dă de pomană la începutul acestei săptămâni?
Calendar creștin ortodox, 17 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare?
În calendarul creștin ortodox, Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 17 ianuarie.
Sfântul Antonie cel Mare este un simbol al vieții monahale. S-a născut într-o familie înstărită, dar după moartea părinților săi, Sfântul Antonie cel Mare a decis să ia calea credinței. La vârsta de 20 de ani, acesta și-a donat întreaga avere săracilor și a mers în căutarea lui Iisus Hristos, retrăgându-se în pustietate pentru a se ruga.
După o viață dedicată credinței, Sfântul Antonie cel Mare s-a stabilit în deșert, pe muntele Kolzim, loc unde a rămas până la finalul vieții, fiindu-i alături doar doi ucenici.
Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 17 ianuarie, în această zi fiind sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.
Ce se dă de pomană de Sfântul Antonie cel Mare?
Pe 17 ianuarie, de Sfântul Antonie cel Mare, se spune că este bine ca toți credincioșii să fie milostivi și să vină în ajutorul celor care au probleme grave. Astfel, de Sfântul Antonie cel Mare se dau de pomană pachete cu alimente celor nevoiași. Se crede că cei care vor face acest lucru vor fi feriți de rele.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele cu carduri de alimente! Cum vor fi afectate doamnele de noua schimbare?
Fiind o sărbătoare cu cruce neagră, Biserica Ortodoxă nu le interzice credincioșilor să lucreze în această zi, însă recomandă ca o parte din timp să fie dedicat rugăciunii.
Citeste si: Calendar creștin ortodox ianuarie 2022. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Sfântul Antonie cel Mare vindecă rănile trupului și sufletului. Rugăciunea care se spune pe 17 ianuarie
Se spune că rugăciunile închinate Sfântului Antonie cel Mare vindecă rănile trupului și sufletului, aduc liniște și ajută la rezolvarea mai rapidă a problemelor. Există credința potrivit căreia credincioșii care rostesc rugăciunea Sfântului Antonie cel Mare timp de 9 săptămâni au șanse mai mari să se vindece de boli grave, să scape de blesteme, farmece sau să își împlinească cele mai mari dorințe.
“Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem.
O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate.
Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.”
Citeste si: Câți bani trebuie să dai la biserică la o nuntă sau la un botez